Miért nincs víz a Sió medrében? (Siófoki Hírek)

Miért nincs víz a Sió medrében? Egy ideje újra csaknem teljesen száraz a Sió medre a csatorna siófoki belterületi szakaszán. Miért engedték le az összes vizet a mederből? Mikor várható, hogy újra lesz víz ezen a mederszakaszon? A befejezéséhez közelítő zsilip-projekt kapcsán több alkalommal is elhangzott: az új kiliti duzzasztómű lehetővé teszi majd azt is, hogy mindig legyen valamennyi víz a Sió belterületi szakaszában; ez mikortól lesz érvényes? – tette fel a kérdéseket a Siófoki Hírek a vízügynek.

 

 

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóosztályának válasza szerint:

„befejezéséhez közelítenek a „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” elnevezésű   projekt   kivitelezési   munkálatai.  A Sió-csatorna  belterületi  szakasza  a projekt keretében épülő új leeresztő zsilip  szerkezetépítési  munkái, valamint az alvízi mederburkolat javítása miatt  van  leeresztve.  Ezeket  a  munkafázisokat  ugyanis csak vízmentes, száraz körülmények között lehet szakszerűen elvégezni.”

A Sió-csatorna  belterületi szakaszának üzemeltetési szabályzata szerint a vízminőség romlása esetén kell időszakos vízcserét biztosítani a mederben. A   téli   üzemrendnek  megfelelően  pedig  december  elejétől,  a  várható jégviszonyokra  tekintettel  meg  kell  szüntetni  a  duzzasztást, a városi szakaszt le kell üríteni.

„A  folyamatban  lévő projekt befejezési határideje  2023. november 15-e. Ezt  követően az időjárási körülmények és meteorológiai előrejelzések alapján lehet dönteni a meder ismételt feltöltéséről. A kiliti  duzzasztó  műtárgy már üzemkész állapotú. A belterületi szakaszon  azonban  a  Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a téli, jeges időszakban nem tudja  biztosítani a duzzasztott vízteret, elsősorban a balesetveszély elkerülése, valamint  a  megépült  új  műtárgyak és a Sió-csatorna medrének, valamint partvédelmének megóvása miatt. A jégmentes időszakokon kívül azonban a vízügyi igazgatóság törekszik arra, hogy a Sió-csatorna medre az év minél nagyobb részében vízzel telt legyen.”