Mézeskalácsváros északon és délen

Mézeskalácsból készülnek el Balatonalmádi és Siófok nevezetes épületei adventra. Északon a Nők a Balatonért Egyesület szervezésében, délen egy magánszemély kezdeményezésére lepik meg a városlakókat illatos és látványos alkotásokkal.

Siófokon már második éve jótékonysági akcióval kapcsolódik össze az adventi készülődés. Tavaly iskolák,óvodák segítségével épült fel a mézeskalácsváros, idén tovább bővül az építkezők tábora – tudta meg a hirbalaton.hu Kótiné Molnár Szilvia szervezőtől. Most is megformálják a jellegzetes siófoki épületeket, így az emblematikus víztorony, a Makovecz-templom, a városháza, a pláza kicsinyített másával biztosan találkozhatunk majd a Kálmán Imre Kulturális Központ aulájában november utolsó péntekjén nyíló kiállításon. A magánszemélyek évről évre bátrabbnak bizonyulnak, hozzájuk csatlakoztak cukrászatok és a helyi kereskedelmi szakközépiskola. Ezen felajánlásoknak köszönhetően helyet kaphat még a terebélyesedő városban a Sió zsilip, a vízügy székháza és néhány további intézmény, ház és templom. Az épületekre érkező licitösszegekkel idén egy súlyos beteg kislány, Gelencsér Nikoletta családjának szeretnének segíteni egy speciális ágy illetve fürdetőszék beszerzésében.

Balatonalmádiban a mézeskalács makettekből összeállított várost december 3-án nyitják meg a városháza fölötti Padlásgalériában. A városháza, a Szent Imre templom, a Margit kápolna, a Szabó pékség, a Wesselényi strand főbejárata, a  református templom, az Óvári kilátó, a művelődési központ, a vasútállomás, a Vörösberényi Iskola, Nagyi kamrája, az Evangélikus imaház és az alagút már biztos megelevenedik az asztalon, van azonban néhány épület, amelyik még várja a „kivitelezőt”. Ezek: az Angyalos Boldogasszony Kápolna, Sziluett, Eszter virágbolt, Maya cukrászda, Tulipán, Porció, György Patika.