Meteorológus: miért csak 16 fokos ma a Balaton?

Régebben május végén már gyakran volt olyan meleg, hogy tömegek fürödtek a Balatonban. Globális felmelegedés ide vagy oda, ez az élmény egyre inkább eltolódik. Ma is csak 16 Celsius fokos a tó vizének hőmérséklete. Horváth Ákost, a Balaton meteorológusát, a siófoki obszervatórium vezetőjét kérdezte a hirbalaton.hu arról, mi történt, miért van ez így? 

 

A Balaton időjárását több évtizede figyelő meteorológus elmondta, az idei tavasz a Balatonnál is az átlagnál hűvösebb lett. A március végi, április elei fagyok jelentős károkat okoztak a térség gyümölcsöseiben de jelenleg, május végén is az átlagnál hűvösebb és szelesebb az időjárás. Mindez hatással van a Balaton vizének hőmérsékletére is, a jelenlegi 15-17 fok helyett ilyenkor már többször 20-22 fokot mutatnak a vízhőmérők az előző években.

A Balaton vizének hőmérsékletét a levegő hőmérséklete mellett a napsugárzás határozza meg. Magas napállásnál a napsugarak mélyen behatolnak a vízbe és hatékonyan tudják melegíteni az állóvizeinket.

 

A csúcs júliusban szokott lenni, volt már 31 fokos is a víz

A legmagasabb napállásnál, vagyis június második felében viszont gyakoriak a gomolyfelhők, ekkor még tart a Medárd időszak, a napsugárzás hatása nem feltétlenül érvényesül teljes mértékben. Olyan években viszont, amikor a kora nyári zivatarok időszaka elmarad vagy gyengébb az átlagosnál, a víz hőmérséklete gyorsan 25, vagy akár 28 fok fölé emelkedik. Sokéves átlagban a legmagasabb vízhőmérséklet
értékek július hónapra esnek, amikor a nap is magasan jár és a napi átlagos léghőmérséklet is a magas. Ilyenkor 28 fok fölé is emelkedhet a standard körülmények között mért vízhőmérséklet. A legmagasabb értéket is 2006. július 28-án mérték, 31 fokot.

Augusztus végén, szeptember elején amikor már rövidebbek a nappalok és a nagy meleg után érkezik egy markánsabb hidegfront, az addig 25-26 fokos víz gyorsan 20 fok alá hűl és hiába jön vissza akár 30 fokos legmagasabb nappali hőmérséklettel a késő nyári meleg, a vízhő már ritkábban vagy csak lassan emelkedik vissza 23 fok fölé.

 

Az aktuális vízszint is számít

A vízállás annyiban befolyásolja a víz hőmérsékletét, hogy magas vízállásnál a napi hőmérséklet változás kisebb, míg alacsony vízállásnál (ilyen volt 2003) akár napi 5 fokot is változhat a mért vízhő.

Jelentős különbség lehet a nyílt víz és part melletti víz hőmérséklete között. Különösen a déli parton, a turzások és a part között egy napfényes nyári napon a víz 5-6 fokkal is melegebb lehet mint a turzásoktól beljebb.

Nagyon fontos, hogy szabványos módon mérjék a vízhőmérsékletet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma előtt, a parttól 50-60 m távolságban kb. 2.5 m mély vízben, 1 m mélységben található az az érzékelő, amely egész évben szolgáltatja a Balaton hőmérsékletét – mondta Horváth Ákos.