Mesterségesen is szaporítják a balatoni csukákat (sonline.hu)

Megkezdődött a csukák mesterséges szaporítása a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ciframalmi tavainál, Buzsákon. A Balatonban kevés az ivadékok tápláléka, ezért emberi közbeavatkozással próbálják a ragadozóhal-állományt bővíteni – írja a sonline.hu.

 

– Két hétre a keltetőházba kerülnek az ivadékok, majd planktonban gazdag előnevelő tavakba tesszük át őket és négy hét alatt érik el a 3–4 centiméteres méretet – mondta Fodor Ferenc haltermelési igazgató. – Nagyon fontos, hogy elegendő táplálékuk legyen a kishalaknak. – Fiatalkorukban roppant falánkok, s ha nincs elég plankton, egymást falják fel, akár meg is feleződhet az állomány. Ezért a Balatonba is elszórtan helyezzük ki a halakat – mondta. A halakat oxigénzsákba teszik április közepén és a horgászok segítségével a befolyókba, kikötőkbe és motorcsónakkal a Balaton nád előtti területére viszik. – Azért van szükség a csuka mesterséges állománypótlására, mert a Balatonban kevés az ívási terület és az apró táplálék, amelyre szükségük van pár hetes korukban. A szaporítással próbáljuk bővíteni az állományt – mondta az igazgató.

A csuka a horgászok egyik legkedveltebb halfaja, nagyon heves kapást csinál. Húsa rendkívül gazdag fehérjében, de fogyasztásakor oda kell figyelni, mert nagyon szálkás. A ragadozóhal egyébként őshonos a Balatonban, a part menti nádasokban rejtőzködő életet él.

A csuka után megkezdődik március utolsó hetében a balin, a kősüllő, majd a ponty, a compó és a harcsa szaporítása. Az előnevelt csukák az őszre meghaladják a 30 cm-es hosszt, jövőre pedig már fogható halakká cseperednek. A szakemberek évről évre azt tapasztalják, hogy az előnevelt méretű csukák jól megmaradnak a Balatonban és biztosítják a helyi állomány fennmaradását – összegzete a sonline.hu-nak Fodor Ferenc.