Mesevilágba repít az újjávarázsolt aluljáró Balatonlellén (sokszinuvidek.hu)

A balatonlellei aluljáró  nemrég öltött csodás új külsőt, a felújítást végző csapat pedig ezúttal a TCH Tárnoki Művészeti Egyesület volt, akik 7 éve formálódtak bejegyzett egyesületté egy gyerekkori baráti társaságból. Céljuk az volt, hogy szélesebb körben tudják megmutatni az embereknek a graffiti illetve a street art művészet szépségét, valamint lehetőséget kerestek különböző, kisebb-nagyobb faldekorációk készítésére.

6 éve kértük meg első engedélyünket a MÁV-tól, Tárnokon a hangfogó palánkra készítettünk egy nagy Tárnok feliratot. Ezután már a MÁV keresett meg minket a fonyódi aluljáró dekorálásának ötletével. Ami ezután történt – ahogy mondani szokták – az már történelem

– idézte fel a kezdeteket kérésünkre Astek Tamás, az egyesület egyik tagja.

Innentől egy gyümölcsöző kapcsolat vette kezdetét az egyesület és a vasúttársaság között, aminek eredményeképp több aluljáró is csodás, új külsőt kapott. Megújult a balatonboglári, a fenyvesi és most a Balatonlelle felsőn elkészült aluljáró.

Az, hogy mi kerül a falra, általában a mi fejünkből pattan ki. Természetesen, ha a MÁV-nak vagy a helyi önkormányzatnak van ötlete, illetve kérése, hogy mi kerüljön még fel a falra, mi nyitottak vagyunk összefésülni a két fél elképzeléseit

– mondta el.

Balatonlellére hatan érkeztek, ahol az önkormányzat bocsájtott rendelkezésükre szállást. Másnap reggel kezdték meg a munkálatokat. Az eszközöket és festékeket a MÁV biztosította. Fal előkészítése, tisztítása, majd alapozó festés volt a sorrend, ezt követte a minták felrajzolása. Második nap a mennyezet és a deszkák fa mintájának festésével, valamint a 8 kép (templom, szökőkút, vasmacska, hajólámpa) felrajzolásával telt.

A továbbiakban még kidolgozták a részleteket, kijavították a hibákat és végül egy speciális, firkák ellen védő réteget is felkentek az aluljáró teljes felületére. A munka összesen négy napig tartott.