Mesevilág és télvégi madárrengeteg a Balatonnál (fotókkal)

A tél utolsó néhány napja okozott némi meglepetést mindazok számára, akik már a tavaszt várták itt a Balatonnál. A tó szinte teljesen befagyott, ám akadt egy olyan sáv Szántód és Tihany között, ahol a közlekedő kompoknak köszönhetően maradt nyílt víz. Az MME Dél-Balatoni Helyi Csoportja lélegzetelállító képeket bocsátott a hirbalaton.hu rendelkezésére.

A tél utolsó napjait a tónál töltő, illetve a már javában észak felé igyekvő, vonuló madarak számára a nyílt víz jelenti az egyedüli helyet ahol táplálkozni tudnak. Rövid idő alatt több ezer madár töltötte meg ezt a területet és madarászok számára eljött a kánaán – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Péntek István, az MME Dél-Balatoni Helyi Csoportjának önkéntese.                          Gyönyörű fényekben, csodás háttér előtt számos madárfaj egyedeit figyelhették meg olykor néhány méterről. Ebben az időszakban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni helyi csoportjának önkéntesei minden nap meglátogatták a rév környékét és figyelték mi történik a vízen (Egy alkalommal még egy kíváncsi hattyú is csatlakozott hozzájuk). A fajok összetétele napról napra változott ebből is jól látszik, hogy javában zajlik már a tavaszi madárvonulás- tette hozzá a szakember.

Megérkezett az első fecske

Téli vendégeink mellett már feltűntek az első visszatérők.  Március 8-án látták az első füsti fecskéket a Hévizi-csatornánál. Bár tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat, ám okkal bízhatunk abban, hogy a tavasz most már tényleg feltartóztathatatlanul közelít.

A képeket köszönjük Pánczél  Mátyásnak, Gál Szabolcsnak, Kovács Norbertnek és Péntek Istvánnak !