Mesés GPS segíti a szülőket a Balatonhoz vezető úton (onlinebalaton.hu)

Innovatív magyar fejlesztés segíti a szülőket az utazások izgalmassá tételében. A Plukkido csapata nemrég útjára indította az ÚtraManó alkalmazást, amely az aktuális helyzet meghatározásával mesébe foglalja a gyerekeknek az ablakon keresztül látott tájat, épületeket.

Az ÚtraManó alkalmazás előre felvett, zenei aláfestéssel rendelkező audioanyagot játszik le a gyermeknek, amint egy adott pont közelébe érkeznek a járművel. Az út során ezekből az audioanyagokból egy összefüggő mese áll össze, miközben a gyermek kifelé figyel, várja a következő látnivalót, azaz egy meserészletet. A meserészletek írásakor és időzítésekor a tervezők figyelembe vették a kisgyermekek pszichológiai jellemzőit, érdeklődését, időt hagynak a látottak feldolgozására.

Az eszközben rejlő megoldás valójában roppant egyszerű, minden esetben a gyermekek fantáziáját szólítják meg. A Plukkido pszichológus és pedagógus szakemberei pedig tudják, hogyan kérjenek bebocsátást ebbe a fantáziavilágba, amiben utána a szülő is könnyen megtalálja a helyét.

Az alkalmazás alapverziója 2017-ben ingyenes letöltéssel elérhető lesz, a fővárosból a Balatonra tartó családok már májustól örömüket lelhetik Szusz, a kis szélgyerek és a Felhő kalandjaiban, akik az út során még párbeszédbe is elegyednek az utazó gyerekekkel.