Mesélnek a képek: ilyenek voltak a régi balatongyöröki nyarak (likebalaton.hu)

Régóta népszerű a Facebook látogatói körében a Balatongyörök anno oldal. A helyi művelődési ház vezetőjének kezdeményezése lelkes követőkre talált, egyre több régi képeslapban gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Fotó forrása: Facebook/Balatongyörök anno

Még a Facebook előtti időkből származik Balatongyörök anno múltja. Pontosabban előzménye, hiszen az oldal létrehozása előtt a faluban nyaralótulajdonos Varga Gusztávné több ezer darabos képeslapgyűjteményéből a térségben számos tematikus kiállítást rendeztek.

Villányi Éva, a balatongyöröki művelődési ház vezetője pedig elkezdte beszkennelni a régi képeslapokat. Egy évtizeddel ezelőtt pedig megjelentettek egy felhívást a helyi lapban, hogy várják a Balatongyörökön készült régi fotókat. Sokan küldtek be erre képeket, melyek szintén egy kiállításon szerepeltek, s szintén be lettek szkennelve.

A képeslapok közül nagyon sok az 1900-as évek elejéről származott. A fotók közül a legkorábbiak is ekkor készültek, de nagyon sok, a ’30-as, ’40-es években készül kép is érkezett a nyaralóktól – idézte fel Villányi Éva.

Érdekességképpen azt is megemlítette, hogy az ebből az időből származó képek sokkal jobb minőségűek, mint például az 1970-es, 80-as években megörökítettek. Éva aztán létrehozta a Balatongyörök anno oldalt, melyre már több száz képet tett fel a gazdag gyűjteményből, s rendszeresen megosztja helytörténeti kutatásai érdekes eredményeit is.

A cikk folytatása itt elolvasható.