Mesebeli várak a Balatonnál: lenyűgöző világba kalauzolják el a látogatókat (femina.hu)

A Balaton környékén kirándulni is érdemes, számos középkori vár elérhető közelségben van – ad utazási tippeket a femina.hu.

A Balatonon nemcsak a fürdőzni vágyók és a vízi sportok szerelmesei találják meg számításaikat, a tó közelében ugyancsak megannyi lehetőség akad a szabadidő aktív eltöltésére.

A Balaton-felvidék gyönyörű, lankás vonulatai és tanúhegyei, a paradicsomi patakvölgyek, a városi sétányok és a természeti csodák mind-mind örök élménnyel gazdagítják az utazókat a Balaton északi és déli partján egyaránt.

Várak a Balatonnál

A vártúrák gyermekek és felnőttek számára is ideális programot jelentenek, amelyet egyáltalán nem csak a magasabb hegységeinkben lehet átélni: akár egy nyaralás is feldobható vele. A Balaton közelében több különleges vár áll könnyen elérhető távolságban, amelyekből ráadásul mesés panoráma is nyílik a környékre.

A sümegi vár a Balaton-felvidék nyugati szélén áll egy pici, magányos várdombon. A 13. századi vár szépen helyreállított állapotban van, és sok programot is szerveznek ide a nyáron, így érdemes meglátogatni.

A nagyvázsonyi Kinizsi-várat a 15. században a pécselyi Zádor-vár helyett kezdték el építeni, miután az birtokvita áldozata lett. A nagyvázsonyi várat később Mátyás király ajándékozta oda vitézségéért a névadóvá is vált hős hadvezérnek, Kinizsi Pálnak.

A Balaton környéki várak egyik legkedveltebbje a szigligeti vár, ahonnan nemcsak a tóra, de a Balaton-felvidéki tanúhegyekre is mesés kilátás nyílik. Érdekesség, hogy a kis vulkáni hegy egykor sziget volt.

Csobánc várának romjai a Tapolcai-medence vulkáni eredetű tanúhegyén találhatók. Az erőd a 13. században épült, később megerősítették, így a török sereg sem tudta bevenni. A Rákóczi-szabadságharc idején és azt követően romlott le az állapota. Kisfaludy Sándor így ír róla „a magasról a paradicsomhoz hasonlítható környéket szemléltem”.

A Tátika-vár a Keszthelyi-fennsíkon, Zalaszántó közelében található, a legrégebbi balatoni várak egyike lehet, eredetileg a tatárjárás előtti időből származhat. A török seregek foglalták el, és rombolták le teljesen.

A fonyódi Fácános vár rendhagyó elem a listán: az épület egy 16. századi palánkvár, amelyet a törökök romboltak le, majd csak 1900 után építtettek újjá. Máig láthatók őrtornyai, cölöpjei, vizesárka. Nevét a környéken fészkelő fácánokról kapta.

Somló vára Balaton-felvidéktől északra található, a Marcali-medence szélén, de kis kitérővel még jól megközelíthető a Balatontól is. A várba gyalog Doba és Somlószőlős felől is feljuthattok, az apró és különleges hangulatú tanúhegyet turistautak hálózzák be.

A rezi vár a Keszthelyi-fennsíkon fekszik, az 1300-as években épült, és sokáig királyi tulajdonban volt. A török hódoltság után több nemesi család is birtokolta, bár egyre romosabbá vált az állapota az évek folyamán.

A cseszneki vár a Bakony gyöngyszeme, amely a falu fölött, tőle délnyugatra található. Az 1200-as évekből származó vár Veszprém és az északi part felől is jól elérhető.