Mesebeli óriás vízi-lények sétálgattak a veszprémi Séd-völgyben

Nagy feltűnést keltettek azok a valószerűtlen, óriás vízi-lények, amiket szerda este sétáltattak a veszprémi vár alatt. A bábok a városban működő Kabóca Bábszínház legújabb szereplői, és a június 16-18. közötti Kabóciádé Családi Fesztivál főpróbáját tartották velük – mondta a hirbalaton.hu-nak Székely Andrea, a bábszínház vezetője.

 

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanító Bodnár Enikő több előadást tervezett már a Kabócában, most az ő növendékei tervezték ezeket a bábokat. Több zenét meghallgattunk velük, és végül Saint-Saëns: Az állatok farsangja című darabjának akvárium tételét választottuk, ezért kelt életre óriásbábok formájában medúza, muréna, polip, sárkányhal és oroszlánhal” – emlékezett vissza a kezdetekre Székely Andrea – „Fontos szempont volt, hogy a bábok könnyűek és mozgékonyak legyenek, ezért polifoamból készültek. A Kabóciádé felvonulásában vesznek majd részt, illetve az éjszakai kalandtúrában. Nem színeztük be őket, azért maradtak fehérek, mert este a gyerekek rajzait vetítjük ki, ezek majd megfestik és életre keltik őket. Tavaly nyáron mi is készítettünk egy óriásbábot a Fővárosi Nagycirkusznak, egy életnagyságú elefántot, a Kabóciádéra ez is hazalátogat Veszprémbe.”

A Kabóca Bábszínház huszonnegyedik alkalommal szervez Kabóciádé Családi Fesztivált. Az idei rendezvény alcíme: Óriásbábok és Marionettek, A színes programok sora június 16-án, pénteken délután indul egy óriásbábos sokadalommal és felvonulással a Kossuth utcán, majd másnaptól már a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren várják összművészeti programokkal a családokat. A különleges színházi produkciók mellett folyamatos programokként láthatók lesznek többek között a vízi lényeket ábrázoló óriásbábok, a Tintaló Társulás Cirkusz Sátra, és a 25 éves a Kukkantó Egyesület kiállítása. A Kabócáról gyerekszemmel című kiállításon a veszprémi bábszínház előadásairól a gyereknézők által készített rajzokat mutatják be. A színház több interaktív programot kínál a gyerekeknek, lesz óriásbáb-készítés, közös festés, és a hagyományokhoz híven éjszakai kalandtúra is.

A Kabóca Bábszínház előadásait nyáron is láthatják a nézők, Visegrádon, Budapesten, a Balaton partján, Szentendrén, sőt még Prágában is. De a veszprémi nézőket sem hagyják cserben: a Helka, a Balaton tündére című vízi bábszínházi produkció augusztus 10, 11, 12-én lesz látható a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren.

(fotók: HirBalaton.hu/ Kabóca Bábszínház)