Merre tovább Balatonrendes: ma választanak új polgármestert (24.hu)

A terhet nem bíró előző faluvezető, az épülő bringaút, a kisajátított kikötő és egy bánya – többek között ezek is megmozgatták az elmúlt hónapokban a balatonrendesi közéletet, ahol vasárnap időközi polgármester-választást tartanak. Két független jelölt áll egymással szemben – hasonló programokkal –, miközben felértékelődött egy helyben hangos és erős civil egyesület szerepe is – írja a 24.hu.

 

A balatoni bringakörúton nagy hiátus mutatkozik még mindig, ugyanis a csöppnyi, északi parti Balatonrendesen csak az idén fogják befejezni a tavat megkerülő bicikliutat. Így is ment körbe a médiában a nagy hír, hogy elkezdik építeni az utolsó hiányzó szakaszt, bár ebben azért van némi túlzás, hiszen a déli parton a települések utcahálózatán, nem pedig egy önálló bringaúton tekerhetnek a tókerülők. Mindenesetre dübörög az építkezés, ottjártunkkor – július elején – már a murvás alap és a padka is kész volt.

Balatonrendesen azonban nemcsak a kerékpárút hiányzik: jelenleg nincs polgármestere. Lenner István 2021. július 14-én, azaz lassan már egy éve lemondott a posztjáról. Úgy tudjuk, családja és vállalkozása mellett társadalmi megbízatásban látta el a polgármesteri teendőket, de ez így már sok volt neki, belefáradt a melóba. Úgyhogy már tavaly ősszel időközi választást kellett volna kiírni, de a járványhelyzet miatti veszélyhelyzetre hivatkozva ezt egészen mostanáig halogatták. Mostanáig az alpolgármester, Schöck Ferencné látta el a faluvezetői feladatokat. Abból pedig volt bőven, bizonyos helyi ügyek még az országos sajtóban és a parlamenti választási kampányban is felbukkantak.

Ebben a cikkben a 24.hu megkíséreli bemutatni a legnagyobb port kavaró eseteket, beleszőve azt is, mit gondol ezekről a július 10-én esedékes választás két polgármesterjelöltje, Epres Róbert és Sápi László. Az eligazodásban a helyi érdek- és természetvédő egylet, a Balatonrendesi Természetbarátok Egyesülete (BRTE) is segítségünkre volt.

 

 A csónakkikötő ügye
Generációról generációra öröklődött a csónakkikötő szeretete a rendesiekben és az itt nyaralókban: ápolták, szépítették a földnyelv mentén lévő kis mélyedést, amit a nádtengerbe vágott szűk csatorna köt össze a nyílt vízzel. Meg kell említeni, Rendes hiába tóparti település, méretes védett nádas és egy lápi égererdő vágja el a nyílt víztől, így a helyiek a második világháború előtt még itt fürödtek a kis kikötőben (aztán az ide ledobott bombák miatt ez már nem volt biztonságos), vagy átbattyogtak a Kővágóörshöz tartozó Pálköve kedves kis strandjára.

A kikötőhöz vezető út önkormányzati tulajdon, az azt övező telkek magánkézben vannak. A bekötő úttól keletre terül el az a több mint 15 ezer négyzetméteres telek, amit Lengyel Péter vásárolt meg 2019 októberében. Lengyel aztán több irányból indult meg: egyfelől apránként átvette a Balatonrendesi Vízisport és Természetvédelmi Egyesület (BVTE) felett a kontrollt, az egyesülettel mederhasználati jogot szerzett a kikötőre, majd az oda vezető utat az elején elkeríttette.

Amikor egy tavaly augusztusi, eredménytelen felszólítás után kitették a partra az addig évek óta ott horgonyzó pecás csónakokat, Fáy-Siebenbürgen Róbert és társai odamentek ellenállni: „nagyon fel voltunk háborodva, és eldöntöttük, hogy mi is csinálunk egy egyesületet”, ami mára a támogatókkal együtt százfősre duzzadt. „Amíg élt ez az úriember, addig garázdálkodott itt. Azért mondom, hogy garázdálkodott, mert nem tisztelte senkinek a tulajdonát, az önkormányzatét sem” – fogalmazott a 24.hu-nak a BRTE elnökhelyettese, Gelencsér Éva. Azért fogalmazott múlt időben, mert Lengyel pár hónappal ezelőtt meghalt.

A cikk folytatása itt érhető el.