Mentési gyakorlat a Balatonon (sonline.hu)

Korcsolyázó alatt szakadt be a jég Siófoknál, akit a társai hokiütőikkel tartottak a vízfelszínen. A történet akár hétköznapi is lehetne, de ezúttal csupán a gyakorlat kedvéért vállalták a tűzoltók, hogy szimulálnak egy jégbe szakadásos esetet.

mentes-a-jegrol

Amióta jégbe borult a Balaton, hétköznapi látványnak számít, hogy korcsolyázók siklanak a jégen, vagy éppen hokiznak a Balatonon. A baj azonban különösen a mostanihoz hasonló szeles időben hamar bekövetkezhet. Erre igyekeztek felhívni a figyelmet a siófoki Bakony utcai szabad strandnál a város hivatásos tűzoltói, a vízirendőrök és a mentőszolgálat munkatársai.
Szimulált vészhelyzet

A partról jól látható volt, amint a békés korcsolyázás – a szimulált gyakorlat szerint – hirtelen küzdelemmé válik. A hoki botokkal felszerelkezett korizók nem vesztették el a lélekjelenlétüket, és hasra fekve nyújtották ütőiket a jégbe szakadt társuknak, akit így próbáltak a víz felszínén tartani a segítség megérkezéséig. Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a sportolók helyes mozdulatsorára hívta fel a figyelmet a helyszínen, hiszen jégbeszakadás esetén fontos, hogy a bajba jutott segítségére sietők alatt se szakadjon be a jégpáncél. A gyakorlat következő momentuma már a tűzoltóautók megérkezése volt.
Egy perc alatt a helyszínen

Az egyenruhások, akárcsak éles helyzetben, a riasztástól számított néhány percen belül a helyszínre értek és egy speciális felfújható mentőpallóval közelítették meg a léket, amiből kiemelték a beszakadt a korcsolyázót és ezzel a mentőeszközzel húzták partra. Innen már a mentősöké a feladat, akik a szimulált esetben is azonnal megkezdték a kihűlt test melegítését. A hasonló esetek ugyan nem gyakoriak, de évről-évről azért előfordul, hogy óvatlan korcsolyázók tükörjeget keresve eltávolodnak a parttól, és nem vesznek észre repedéseket, amelyek mentén aztán könnyen a jéghideg vízben találják magukat. Tavaly is így járt egy korcsolyázó Siófokon, akiknek nagy szerencséje volt, hogy meghallották a segélykiáltását, így a tűzoltók időben ki tudták menteni a jeges vízből.
Még nem biztonságos a jég

A Balatoni Vízrendészeti Rendőrkapitányság munkatársai csütörtökön Siófokon hét-nyolc centis jégvastagságot mértek, ami még mindig elmarad a biztonságosnak nevezett tíz centitől. A mostani időjárási körülmények ráadásul sokat rontottak a jég állapotán az elmúlt napokhoz képest, hiszen a viharos erejű északi szél több helyen feltörte a páncélt. Ennek az igazi veszélye, hogy a repedések mentén kialakuló nyílt víz a rendkívüli hidegben hamar visszafagy, a jégtakaró azonban ezeken a területeken mindössze 1-2 centiméter, ami nem bírja el a korcsolyázókat. A Balaton mostani jegesedése óta még nem volt baleset, ugyanakkor a vízirendészet és a tűzoltóság továbbra is arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyes a Balaton jege.

(18:24)