Mentés rotorral és motorral a Balatonon (sonline.hu)

Nyáron megerősítik a szolgálatot a Balaton-parton a mentősök. Balatonlellén a speciális gyermekmentő előreláthatóan júniustól áll munkába, motoros mentők dolgoznak a térségben és a légi mentést is folyamatosan biztosítják. Balatonfüreden kívül Sármellékről és Pécsről is riasztható a helikopter. A mentődolgozók új egyenruhát is kapnak.

Hamarosan 113 új mentőautót helyeznek üzembe hazánkban, s a megyei járműflottát is tovább korszerűsítik: Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója elmondta: 2010 óta 680 mentőautót kapott a mentőszolgálat, s a gépkocsipark fejlesztése tovább folytatódik.

– A műszaki korszerűsítésnek köszönhetően hat év alá csökkent a mentőautók átlagéletkora, s ezzel párhuzamosan az életmentő munkához nélkülözhetetlen eszközök, speciális berendezések modernizálásáról is gondoskodnak – mondta az OMSZ kommunikációs igazgatója. – Az Országos Mentőszolgálat munkatársai 2017-ben 1,1 millió esethez vonultak ki, melyből több tízezer életmentő riasztás volt, s az újraélesztések száma meghaladta az ezret.

A nyári felkészülés kapcsán arról számolt be: Balatonlellén a speciális gyermekmentő júniustól áll munkába, s motoros mentők is dolgoznak majd a régióban, a légi mentést pedig Balatonfüred és Sármellék mellett Pécsről is biztosítják.

 

Javultak a körülmények, növekedtek a bérek

Folyamatosan javulnak a mentőszolgálat körülményei: 2010 óta 30 új mentőállomás épült, s a mentőállomások fele megújult. A mentőorvosok átlagos keresete 2010-ben 314 ezer forint volt, most 640 ezer forint, az ápolók bére nyolc éve 173 ezer forint volt, mostanra 340 ezer forintra nőtt, a mentőtisztek keresete a korábbi 242 ezer forinthoz képest ma már 460 ezer forint – írja a sonline.hu.