Méltó emléket állítanak az elhunyt katonáknak Balatonalmádiban (veol.hu)

Két, több mint 40 évvel ezelőtti balatoni helikopterkatasztrófákban elhunytak emlékére szeretne Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület emlékművet állítani Balatonalmádiban. A támogató közgyűlési határozat után megállapodást kötöttek a város polgármesteri hivatalával, és már a helyszínt is kiválasztották.

1974. május 30-án, majd 1976. január 22-én is veszteséget szenvedett az akkor még működő MN 87. Szállítóhelikopter Ezred (később Bakony Harcihelikopter Ezred). A két baleset során egy-egy Mi-8-as szállítóhelikopter és személyzete veszett oda, összesen nyolcan – számolt be a Naplónak Simon Róbert, az egyesület elnökségi tagja.

“Azt, hogy az emlékmű miként fog kinézni, egyelőre nem áruljuk el. Az önkormányzat látta a látványterveket, jóvá is hagyták. Az alkotást az elhunytak hozzátartozói leplezik majd le az augusztusi átadón” – mondta Czenczik István, az emlékmű tervezője, az egyesület titkára.

Simon Róbert elárulta azt is, mindössze két hét alatt sikerült felkutatniuk a nyolc elhunyt, Serfőző István hadnagy, Laboda Ferenc főhadnagy, Bozsaki Benő hadnagy, Bunász István és Korpos Imre honvéd, valamint Kufa Mihály százados, Bertalan Béla őrmester és Dányi Balázs hadnagy hozzátartozóit, akik köszönetüket fejezték ki, hogy az egyesület méltó emléket állít családtagjaiknak.