Megvetették a süllők nászágyait a Balaton mélyén

Kihelyezték a süllőfészkeket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei Tihany, Balatonvilágos, Fonyód és Balatonberény térségében. A művelettel elsősorban a fogassüllő szaporodását segítik, de ezeken az aljzatokon ívási felületet találnak a keszegfélék is.

Hatalmas sárga bóják jelzik a Balaton négy pontján azokat a helyeket, ahol a mélyben kihelyezett süllőfészkek biztosítják az ideális körülményeket a süllőnászhoz.  Idén utoljára még borókaág-füzérek is kerültek a tómeder akadóira, melyeket teljes egészében a most kifejlesztés alatt álló keretes műfészkek váltanak majd fel.

Május végéig maradnak a vízben a „nászágyak”, mindössze néhány keretes műfészket szállítanak hamarosan a társaság tógazdaságaiba, az ott kikelő süllőket egynyaras korig nevelik, majd ősszel telepítik vissza a Balatonba. A tógazdasági nevelés eredményeképpen lényegesen nagyobb az ivadék megmaradása, méretben pedig átlagosan kétszeresére híznak az őszi lehalászatig, mint a Balatonban nevelkedő egyidős testvéreik- írja a balatonihal.hu.

A halgazdálkodási társaság arra figyelmezteti a horgászokat, hogy a most kihelyezett sárga bóják által határolt területen tartózkodni, áthajózni, vagy ott horgászni tilos.

A borókafészkek idei kihelyezésekor készült videót a Balatoni Halgazdálkodási NP Zrt. tette közzé honlapján.

 

.