Megvan ki építheti át a Sió-zsilipet (napi.hu/magyarepitok.hu)

A korábbi 110 centiméterről 120 centiméterre emelte a Balaton szabályozási vízszintmaximumát az Országos Vízügyi Főigazgatóság és ehhez korszerűsíteni kell a Sió-csatornát. A tervezést és az építést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. végezheti, nettó 12 milliárd 294 millió forintért. A munkát az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza.
A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte a Tedben, az uniós közbeszerzési közlönyben.

A feladat a “Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” címet viseli, de valójában a Sió-csatorna rekonstrukcióját fedi. Fel kell újítani a balatonkiliti zsilipet, továbbá a hajózó- és a leeresztő zsilipet is. Ezek mellett át kell építeni három közúti hidat és lesz ahol a töltést is áthelyezik.

A nyertesekkel március 14-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a tenderen a KÖTIVIÉP’B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft., együtt a Békés Drén Környezetvédelmi, Víz- és Mélyépítési Kft.-vel, továbbá egyedül az A-Híd Zrt – írja a napi.hu.

A magyarepitok.hu tájékoztatása szerint a Sió-csatorna balatoni elégtelen működése nagyfokú belvizet okozott: a víz alatt fekvő földeken lehetetlenné vált a kukorica és a napraforgó betakarítása, súlyos károkat okozva ezzel az ottani gazdáknak. A megemelkedett vízszint a tó parti sávjában (főleg a déli parton) a viharos szél keltette erős hullámzással párosulva elöntéseket okozott és megrongálta a partvédő műveket, strandokat, parti sétányokat is.

kdtvizig.hu

A klímaváltozás miatt aszályos időszakban a minimális vízszintek alatti, nedves időszakban pedig a maximális vízszintek feletti vízállások fordultak elő. Ennek kiegyensúlyozására több víz tározása vált szükségessé a tóban.

Tíz centiméterrel emelkedik a vízállás

A felújítás Siófok belterületét, Balatonkiliti városrészt és a Sió-csatorna nyomvonalát érinti. A tó korábbi 110 cm-es maximális vízállását 120 cm-re emelik, ami 60 millió m3 plusz víztömeget jelent majd: ez elegendő tartalék a nyári alacsony vizes időszakra. A munka során:

  • átépítik és rekonstruálják a jelentősebb nagyműtárgyakat, többek között a Balatonkiliti zsilipet, a hajó- és leeresztő zsilipet, az üzemi hidakat és három közúti hidat is,
  • megtörténik a Sió-csatorna teljes körű rekonstrukciója,
  • megépül egy új üzemviteli épület,
  • korszerűsödik a monitoring és a hajózási rendszer,
  • biztosítják a vízrendszer megfelelő és fenntartható működtetését, a környezeti értékek védelme mellett.

A projekt várható befejezése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint 2020. december 30.