Megvan a Kékszalag versenykiírása (hunsail.hu)

Az idei Kékszalagot a július 2. és 4. közötti 48 órában futják a részt vevő egységek, a figyelmeztető jelzés tervezett időpontja 2020. július 2. 8:50 óra, a rajt Balatonfüred előtt július 2-án 9 órakor lesz. A rajtvonal három szektorra osztott, északi részén a többtestű, skiff és libera típusú hajók, míg déli részén a hagyományos egytestű hajók rajtolnak, a két szektort biztonsági zóna választja el egymástól.

(Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség)

A Magyar Vitorlás Szövetség honlapjára feltöltött tájékoztatás szerint a versenypálya a hagyományos Balatonfüred (rajt) – Balatonkenese – Siófok – Tihanyi-szoros – Keszthely – Tihanyi-szoros – Balatonfüred (cél) lesz.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége legutóbbi (2020. január 16-i) ülésén úgy határozott, hogy a 2001 óta a Kékszalag alapelveivel foglalkozó határozatokat egységes szerkezetbe foglalja, illetve a hagyományosan kitűzendő pályajelek koordinátáit az alapelvbe is bevezetve rögzíti. Ennek alapján a balatoni „Kékszalag” szalagversenyt minden évben ezen a néven írják ki, a július első holdtöltéjéhez legközelebb eső csütörtöktől szombatig. A Kékszalag versenyre a hajók csak érvényes hajólevéllel nevezhetnek. A külföldiek vagy belföldiek által bérelt külföldi hajók tekintetében is hajólevél, vagy a hajólevelet helyettesítő felmérési bizonylat, lajstrom vagy regisztráció bemutatása szükséges.

A Kékszalag versenyen induló hajókon a minimális előírt versenyzői létszám 3 fő.

Döntés született arról is, hogy a Kékszalag versenyeken induló hajók egyszerre – egy időpontban – rajtoljanak. A Kékszalag versenyeken a hajók egységesen a Balaton megkerülésével teljes kört vitorlázzanak. A lassúbb hajók részére rövidítő betétbója ne kerüljön elhelyezésre.

A Kékszalagra Budapesten és Balatonfüreden lehet nevezni. Budapesten a Magyar Sportok Házában (1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.) 2020. június 24-én 12:00 és 20:00 óra között. Balatonfüreden  2020. július 1-én 11:00 és 20:00 óra között az Anna Grand Hotelben (8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.)