Megvan a 2023-as Év madara cím győztese

2023 év madara a barkóscinege lesz – közölte Facebook oldalán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.  a 2023-as év madara hazánk nádasaiban elterjedt madárfajnak számít, így állandó az előfordulása a Balaton körül is. 

(Fotó: Magyar Madártani Egyesület)

 

A barkóscinege társas faj, a többi nádi énekesmadárral ellentétben nem territoriális viselkedésű. Állandó, télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. A vizes élőhelyek megőrzésével állománya biztosítottnak látszik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület leírásában.

Élőhelye, költése

Európai elterjedése rendkívül mozaikos, szigetszerű, ázsiai költőhelyei nagyobb, egybefüggő területeket alkotnak. A vizes élőhelyek nádasaihoz, gyékényeseihez kötődik. Fészkét igen változó magasságban, a nád vagy gyékény megtört szálaira rakja. Nem igényli az öreg, avas nádasokat, már a másodéves állományokban is megtelepszik. Egy évben két-három fészekaljat nevel. A fészekalj 4-8 tojásból áll, melyen a szülők felváltva kotlanak. Előszeretettel bujkál a sűrű nádasban, csilingelő hangja azonban elárulja jelenlétét.

A barkóscinege kétszer-háromszor rak tojást egy évben, 4-8 darabot, a szülők felváltva kotlanak rajta. A hím és a tojó kinézete különbözik: a hím feje kék színű, szeme körül fekete folt látható. Hazánkban nagyjából 5400-6300 pár barkóscinege él. A faj védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.