Megvalósulni látszik a terv: egész éves desztinációvá válik a Balaton (vitorlazzitthon.hu)

Az elmúlt évek eredménye, hogy egyre inkább egész éves turisztikai desztinációvá válik a Balaton térsége. Egyre többen fedezik fel, hogy a Magyar Tenger a klasszikus nyári szezonokon túl is számos program, kikapcsolódási és sportolási lehetőséggel szolgál. Az egész éves Balatonért elkötelezett vállalkozóknak továbbra is rengeteg tervük van, ugyanakkor abban bíznak, hogy a turisztikai szervek és önkormányzatok is felfigyelnek erre a csodára. A Vitorlázz Itthon évértékelő sorozatában Tóth Balázst, a balatonlellei BL Yachtclub vezetőjét kérdezte. 

Szemünk előtt vált néhány év alatt a két hónapos nyaralóhelyből egy egész évben lüktető és működő turisztikai desztináció. Nagyon sok minden történt az elmúlt évben – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában Tóth Balázs. A balatonlellei BL Yachtclub vezetője kifejtette: a szolgáltatók és az emberek fejében is rájöttek, hogy a tó és a tó környéke egész évben használható.

A Balatoni KÖR elnöke szerint nem tesznek mást, mint olyan életteret alakítanak ki a vendégek számára, amelyben ők is jól érzik magukat. Vonzó attrakció a jégpálya, vagy a vízre épített látványszauna. Tóth Balázs elmondta: számára a legnagyobb öröm, hogy a tóban való fürdőzés a szaunának köszönhetően 365 napos lett. Tulajdonképpen nem telik el úgy nap itt a BL Yachtclubban Balatonlellén, hogy valaki ne fürödne meg a Balatonban – tette hozzá.

A 2019-es év legnagyobb újdonsága az egész évben üzemelő hajójárat a Luszi. Tóth Balázs elmondta: a szolgáltatásra nagy a kereslet. “Fel tudunk tenni a hajó fedélzetére több, mint tíz darab kerékpárt. Át tudunk menni az északi partra, el tudunk tekerni a Káptalantóti Piacra. Ennél komplexebb program, hogy hajózás, biciklizés, piaclátogatás úgy gondolom nem kell a Balatonra.” – fogalmazott.

Mint szállásadó és vendéglátó, kissé gyengébb évet zár a BL Yachtclub, mint 2018-ban, ami Tóth Balázs szerint nem csoda, hiszen 2018-ban csúcsra volt járatva a Balaton. A kikötő teljesen telt házas, sőt egy harminc fős várólistával rendelkeznek. “Vendéghelyeink természetesen vannak. Télen jóval több hajót tudunk fogadni, de nyáron is nyolc-tíz hajót gond nélkül el tudunk helyezni.” – mondta el a BL Yachclub vezetője hozzátéve, hogy nem gondolkodnak kikötőbővítésen.

Végül elárulta:  2020-tól azt várja, hogy nem a balatoni vállalkozóknak feladata lesz az, hogy a Balatont előrébb vigyék, és hirdessék akár Balatonlellét, akár a Balaton egészét. “Sokkal inkább azok a szervek is részt vesznek a munkában, melyek segítségével egy óriási lendületet lehetne adni a tó turisztikájának. Én azt gondolom, hogy egy csodán ülünk, de sokan nem veszik észre, hogy ebből a csodából pici odafigyeléssel még mit lehetne kihozni. Abban bízom, hogy 2020-ban ez változni fog, és segítő jobbot kapunk ezektől a szervektől.” – fogalmazott Tóth Balázs.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.