Megújult a zalaszántói izraelita temető (Keszthelyi TV)

Felavatták a felújított zsidó temetőt Zalaszántón. A sírkert a MAZSIHISZ támogatásával vált ismét méltó nyughelyévé az elhunytaknak. Zala megyében jelenleg 57 zsidó temető van, ezek közül már 19-et sikerült felújítani.

Zalaszántón 26 zsidó élt a második világháború előtt. Ők először a keszthelyi majd a zalaegerszegi gettóba kerültek, később deportálták őket. Közülük mindössze 4-en tértek haza. Ők is itt nyugszanak a falu izraelita temetőjében, amelyet a MAZSIHISZ támogatásával sikerült felújítani. Ezzel együtt már 19 Zala megyei zsidó temető újult meg.

„Az 1500 temető Magyarország területén olyan állapotokba került az elmúlt évtizedekben – részben és elsősorban a háború illetve a holokauszt következtében. Ez egy óriási feladat valóban, szinte elvégezhetetlen, anyagilag pedig nincs is az a szervezet, amelyik ezt finanszírozni tudná, de nagyon sokat lehet tenni kicsi pénzből vagy pénz nélkül is.” – mondta Winkler Miksa, a MAZSIHISZ vezetőségi tagja.

A felújított temetőt ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtökön. A programon részt vett Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is, aki megyei elnökként számos zalai temető felújításán dolgozott. Kiemelte, a helyi önkormányzatok és a települések lakói is mindig hozzájárultak a sírkertek rehabilitációjához.

„Az teljesen egyértelmű, hogy az itt élő zsidók mindig részei voltak a magyar nemzetnek, kötelességünk ezért megemlékeznünk róluk. Azért kell ezt nekünk megtenni, mert ezekben a falvakban már nem nagyon élnek sajnos az emberek leszármazottai vagy csak elszórva és nem tudják, nincsenek hitközségek, akik normál esetben ezeket e temetőket rendben tartják. Ilyen csak a három nagyvárosban van Zalában. Tehát a falvakban, kisebb helyeken mindenképpen a MAZSIHISZ-nek kell ezt megoldani, és ehhez kötelességünk segítséget adni.” – emelte ki a miniszteri biztos.

Az avatón elhangzott, rendkívül fontos a temetők helyreállítása, hiszen a zsidók hite szerint az a föld, amelybe a halottaikat temetik, megszenteltté válik az idők végezetéig. A zalaszántói zsidó temető felavatásán közös imát mondtak az elhunytak lelkéért, majd a település polgármestere koszorút helyezett el a most felállított emlékműnél. A résztvevők az emlékezés köveivel tisztelegtek az elhunytak előtt.