Megújult a vasútállomás Zánkafürdőn (fotók)

Tavaly tavasszal együttműködési megállapodás született a MÁV és az Erzsébet Alapítvány között. Ennek is köszönhető, hogy a vasúttársaság a hosszú távra szóló fejlesztések előrehozott megvalósítását tűzte ki célul annak érdekében, hogy a balatoni Erzsébet-táborokba a nyaranta több tízezer gyermek és a táborokba őket kísérő felnőttek utazási komfortja tovább nőjön. A vonattal érkező táborozókat ezentúl megújult és modern vasúti váró fogadja majd. 

(Fotó: MÁV-Start)

Az elmúlt években a vasút lett a legfőbb közlekedési eszköze a táborozóknak. A felújításnak köszönhetően a jövőben egy teljesen új megállóhely fogadja a táborba érkezőket. A régi épület elbontását követően, annak helyén, egy 700 négyzetméteres perontető épült – közölte a társaság.  A perontető alatt elkészült épületben új mosdókat, egy külön megközelíthető akadálymentes mosdót és zuhanyzót, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke kiemelte:

„A koronavírus-járvány idén a nagy létszámú nyári Erzsébet-táborok esetében is új helyzetet hozott, de bizakodva dolgozunk a 2021-es táborok előkészítésén. A zánkai táborhely jövőre már teljesen új körülmények között várja a gyerekeket, és a tábor befogadóképessége is nő a fejlesztésekkel. Így hetente közel 3400-an tudnak majd a Balatonnál biztonságosan nyaralni. A MÁV által végzett vasútállomás fejlesztéssel pedig jövőre már az érkezés pillanatában korszerű feltételek között fogadhatjuk a táborozókat.”

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta:

„Célunk, hogy versenyképes, utasbarát és szerethető vasutat építsünk, és bízunk benne, hogy a táborba vonattal utazó gyerekek is megszeretik, és később felnőttként is gyakran igénybe veszik majd a vasutat. A jövő közösségi közlekedésének biztonságosabbnak, zöldebbnek és fenntarthatóbbnak kell lennie. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2050-re meg kell teremteni a karbonsemlegességet. Ehhez hozzájárul a Székesfehérvár és Balatonfüred között zajló villamosítási projekt is, melynek köszönhetően jövő nyáron már villanyvontatású vonatokkal utazhatunk a Balaton északi partjának fővárosába. Ez a Zánkafürdőre érkezők utazási komfortérzetét is jelentősen növeli.”

Az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) az Erzsébet-táborokról szóló törvény értelmében Magyarország legnagyobb gyermektáboroztatási programjának szervezője és megvalósítója.

(Fotó: MÁV-Start)

Az egész éves Erzsébet Táborok által az Alapítvány közfeladataként számos lehetőséget biztosítva járul hozzá a gyermekek biztonságos, tartalmas és közösségi élményekkel teli kikapcsolódásához, ezáltal a tábori emlékekben gazdag gyermekkor megteremtéséhez.

Zánkafürdő megállóhely átépítése a MÁV „50 MEGÚJULÓ ÁLLOMÁS” programjának keretében valósult meg.