Megújult a várpalotai városi könyvtár (veol.hu)

Jelentős összegből, 336 millió forintból újult meg a településen a Krúdy Gyula Városi Könyvtár, amelynek ünnepélyes avatásán Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár a könyvtárak fontosságáról beszélt.

Ahol könyvtár van, ott kinyílik az egész világ, s ez fordítva is igaz. Ahol a könyvtárakat elhanyagolják, bezárják, megszüntetik, ott a világ is kicsit becsukódik. Manapság azt hallani mindenhonnan, hogy néhány kattintással minden információ megszerezhető, s rengeteg könyv letölthető vagy digitálisan olvasható. Mi értelme van akkor mégis könyvtárakat építeni vagy felújítani? Hiszem, hogy a könyvtárakra és a nyomtatott könyvekre igenis szükség van, s szükség lesz a jövőben is – mondta el Nagy János államtitkár a veol.hu tudósítása szerint. Beszédében felidézte a várpalotai könyvtár közel hét évtizedes történetét, különös tekintettel a legendás könyvtár igazgatóra, Könczöl Imrére, akinek köszönhetően a magyar irodalmi élet színe-java megfordult az intézményben.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy olyan teret, környezetet szerettek volna létrehozni, ahol jól érzi magát, aki betér, s ahol inspirálóan hat mind a külső, mind pedig a belső miliő.

Megtörtént a nyílászárók cseréje, új a főbejárat, megtörtént a homlokzat és a tető hőszigetelése, újak a vizesblokkok és minden burkolat. A 136 millió forint pályázati forrást önkormányzatunk 200 millió forinttal egészítette ki, nyugodtan mondhatom, hogy szinte minden szabad forintunkat a könyvtár befejezésére fordítottuk – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette, az épület megújulása magával hozta a környezet megszépítésének igényét is. Az épület előtt új parkot alakítottak ki, ami igazán méltó lett nemcsak a könyvtárhoz, hanem arra is, hogy befogadja Borbás Tibor Krúdy emlékére című bronzszobrát, ami a művelődési központ mellől került át a könyvtár bejárata elé.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője gratulált a beruházáshoz, amelynek kivitelezése helyi szakemberek munkáját dicséri, majd kiemelte, a városi könyvtár felújítása szimbolikus, hiszen kifejezi a várpalotaiak ragaszkodását a kultúrához.

A könyvtár nem a könyvek tára, hanem egy élő, interaktív és izgalmas kulturális helyszín. A múlt, a jelen és a jövő egy földrajzi helyre való összesűrítése. Ezért dolgozunk, ezért nem hagytuk abba a szakmai munkát sem a világjárvány, sem az energiaválság, sőt, még a költözés dandárja idején sem, hiszen nem tehetjük meg, hogy egy jövőre 70 évessé váló intézményt teljesen szabadságra küldjünk. Nem is tettük sosem – hangsúlyozta Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője, majd körbevezette az érdeklődőket a Szent István úton található intézmény megújult tereiben.