Megújult a Várkert és az Erzsébet liget Pápán (veol.hu)

A Történelmi angolpark funkcióbővítő megújítása az Esterházy-kastély környezetében című, a Várkert és az Erzsébet liget fejlesztésére irányuló projekt zárórendezvényén összegezték az elvégzett munkákat.

A Várkertben tartott eseményen Unger Tamás alpolgármestere a projekt megvalósításához vezető út kihívásaira tekintett vissza, Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető pedig a beruházás műszaki tartalmát ismertette. A projekt összköltsége 1,2 milliárd forint volt, melyhez egymilliárd forint TOP-os támogatást kapott a város. A várkerti beavatkozási helyszín az Esterházy-kastély, a Bakony-ér és a Szent István út által körbezárt területet érintette – tudósít a veol.hu.

A fejlesztés célja a közlekedési, sport- és rekreációs funkciók megerősítése és a park növényzetének megújítása volt. A munkák során eltávolították az invazív, tájidegen és beteg növényeket, majd 142 facsemetét, 28 500 cserjét, évelőt és örökzöldet ültettek el, növénycsoportok kialakításával. Megújult a szabadtéri színpadnak otthont adó Várdomb is. 2200 méter hosszúságban sétány, míg 1400 méter hosszan mulcsos erdei futópálya épült, 315 méter hosszúságban pedig aszfaltburkolatú kerékpárút készült. A várkerti munkák részét képezte játszótér, szabadtéri fitneszpark, kávézó és önállóan is használható vizesblokk kiépítése, a Szent István úti lépcső és a zenepavilon újjáépítése, parkbútorok telepítése, új közvilágítás, valamint csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása.

Az Erzsébet liget megújítása több mint 36 ezer négyzetméteres felületet érintett, ami az igényes környezet kialakítását, a liget látogatottságának növelését és a rekreációs funkciók erősítését célozta. Az invazív és beteg növények eltávolítása után 7850 növényt telepítettek, 1550 hosszúságban épült sétány, 625 méter hosszan kerékpárút. Meg­újult az országzászló-emlékmű környezete is, emellett parkbútorokat helyeztek el, és új közvilágítást alakítottak ki.