Megújult a Tihanyi Apátság cukrászdája (veol.hu)

Száznegyven millió forint kormányzati támogatással újult meg az Apátsági Rege Cukrászda Tihanyban, amit csütörtökön adtak át ünnepélyes körülmények között.

-Az a célom, hogy az itt élők érdekeit szolgáljam a Parlamentben, ahogy tettem az apátság pályázatának támogatásakor is, hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, a Balaton az ország legnagyobb természeti értéke, és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ez mindenkinek hozzáférhető legyen.

-Cél, hogy a Balaton mihamarabb Európa legbiztonságosabb és legvonzóbb tava, és egyben egész évben nyitva tartó turisztikai célpontja, idegenforgalmi régiója legyen, amelyben a mai nap mérföldkő, vélekedett, majd méltatta a bencés közösség, és Tósoki Imre polgármester vezetésével a helyi önkormányzat összefogását.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár aláhúzta, az apátság a világ egyik legszebb környezetében megvalósított fejlesztéssel közösséget teremtett, és ezzel is megmutatja, hogy az egyházak a társadalom szerves részét képezik.

-A kormány továbbra is támogatja az egyházak fejlesztését – a mostani felújítást 140 millió forinttal segítette – mert a kereszténység és a magyarság a hit és az egyházak segítségével tud megmaradni, szögezte le az államtitkár.

Mihályi Jeromos tihanyi perjel felidézte, a Tihanyi Bencés Apátság 1950-es feloszlatásakor a szerzetes közösség elvesztette életterét, minden vagyonát. A gondviselés megengedte, hogy 1990 után újra szerzetesi közösség telepedjen le a Tihanyi-félszigeten, amikor egy lepusztult apátsági templomot és monostort vettek birtokba az ideérkező atyák. Hatalmas, emberfeletti munkával a 2000-es évek elejére igényesen felújított és szerzetesi életre, vendégek fogadására alkalmas monostort hoztak létre, melyben meghatározó szerepe van Korszenszky Richárd atyának. A perjel utalt rá, ismét virágzik a szerzetesi élet az apátságban, a tíz tagú közösség azon munkálkodik, hogy értékes élményeket kínáljanak a hazai és külföldi vendégeknek.

–A mostani felújítással hosszú távú cél felé indulunk, amellyel a cukrászdát az apátság vendégfogadó központjává fejlesztjük, mondta, hozzáfűzve, a beruházással létrehoztak egy modern, a megnövekedett forgalomra alkalmas konyhát és cukrászműhelyt, melyben helyi alapanyagokból készítenek ételeket, süteményeket, amit a Balaton legszebb teraszán kínálnak. Kicserélték a nyílászárókat és új pultot is kialakítottak. A megújult kávéházzal a már működő vendégház összekapcsolódik, és ezzel a cukrászda egész évben nyitva lehet.

-Célunk, hogy a zarándokok, turisták, látogatók lássák a szerzetesek gazdag hagyományát. Lelki, szellemi és testi felüdülésben legyen részük, mert ezek nélkül nem lehet eljutni a csendhez, a békéhez, mely maga Krisztus, akit minden emberben meg kell látnunk, hangsúlyozta a perjel, aki megáldotta a helyszínt.