Megújult a zalaszántói sztúpához vezető út (tvkeszthely.hu)

Közel 60 millió forintból valósult meg a zalaszántói Béke Sztúpához vezető út felújítása. A két kilométeres szakaszt tegnap avatták fel ünnepélyes keretek között. Az eseményen Dézsi Attila polgármester köszönetét fejezte ki támogatásáért a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, valamint Révész Máriusz kormánybiztosnak, aki 20 millió forinttal támogatta az ügyet.

 

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön délután a zalaszántói Béke Sztúpához vezető felújított útszakaszt. Mint az eseményen Dézsi Attila polgármester ismertette, a szentélyhez vezető út korábban nagyon rossz állapotban volt, így szükségesnek tartották annak javítását. A közel 60 millió forintos beruházás több forrásból valósulhatott meg.

Ez egy csaknem két kilométer hosszú út, de az első fázisát már önkormányzati pályázatok segítségével megoldottuk az elmúlt esztendőben. És a második szakaszára került sor, ami szintén egy kilométer hosszú és ennek az elkészítéséhez sikerült egy kis pénzt szintén pályázat formájában szerezni, ami alapján az önkormányzat és a pályázattal meg tudtuk valósítani az út aszfaltozását – mondta.

Az ünnepségen Manninger Jenő országgyűlési képviselő kifejtette, jó példája ez az út annak, hogy az összefogásnak és az együttműködéseknek köszönhetően könnyebben ki lehet kivitelezni egy projektet. Az átadott út nem csak a Sztúpa megközelítése miatt, turisztikai szempontból is fontos.

Én remélem, azt, hogy ez még több embert fog idecsábítani. És a sztúpán kívül is nagyon szép ez a környék, kirándulóhelyként is felfogható, mint ahogy az út is azért épült meg, hogy a folytatásán tovább lehet menni és Zalaszántó melletti településeket is fel lehet keresni. De a sztúpa mindenképpen egyedülálló, úgyhogy örülök, hogy ezt a környéket is sikerült most már úgy fejleszteni, hogy egy idevezető út, az méltó ehhez a helyhez.

Az átadóra meghívást kapott Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, aki elmondta, bár az út nem hozzájuk tartozik, fontosnak tartotta, hogy segítsen annak felújításában.

Az én hozzájárulásom az leginkább a kollégáimnak a szaktudása volt, ők próbáltak itt a műszaki tervezésben segíteni. A másik pedig az, hogy segítettem polgármester úrnak keresni olyan kapcsolatokat, ami által ez a projekt finanszírozás tekintetében is megvalósulhat. Itt ugye Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úr volt, akit megkerestünk és ő nagyon nyitott volt arra, hogy egy ilyen projektet támogasson.

A Béke Sztúpához vezető út javítását Révész Máriusz saját keretéből 20 millió forintból támogatta. A felújított szakasz a Sztúpához vezető domb aljáig valósulhatott meg. A szentélyt évente több mint 35.000-en keresik fel, ezért is álltak sokan a javítási ügy mellé.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.