Megújult a balatonföldvári Boldogasszony-kápolna (Magyar Idők)

Akár a 120 éve épült Széchenyi-kápolna újraavatásának is nevezhetnénk azt a vasárnap esti egyháztörténeti eseményt, amelyen az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) és a balatonföldvári önkormányzat összefogásának köszönhetően egy kívül-belül megszépült létesítményt adnak át a népszerű üdülőhely lakóinak és vendégeinek – írja a Magyar Idők.

A rekonstrukció keretében a kivitelezők befejezték a Petőfi Sándor utca végén – a régi Földvár közepén – épült kápolna homlokzatának és belső tereinek festését, a lábazati kőburkolat pótlását, továbbá térkőburkolatot kapott az épületet övező sétány.

A Kármelhegyi Boldogasszony-kápolna az 1896-ban alapított Balatonföldvár fürdőtelep első, egyúttal a déli part legrégebbi kápolnája, amely az egykori kelta földvár magasabban fekvő részén, a sáncon belül található egy tölgyfaligetben. A tóparti település építészeti értékeit gyarapító, műemléki védelem alatt álló kápolna felújításához az Emmi 10, a BFT 14,5, a helyi önkormányzat 15 millió forinttal járult hozzá. A Széchenyi család által 1897-ben közadakozásból építtetett kápolna szentelésére egybegyűlteket holnap este hét órakor Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere köszönti, az ünnepi szentmisét Varga László kaposvári megyés püspök celebrálja.