Megújul Pele apó ösvénye (tvkeszthely.hu)

Kicserélik a táblákat a Pele apó ösvényen. A Balatongyörök és Balatonederics közötti, több szakaszból álló útvonal 38 állomása újul meg. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület kezdeményezéséhez több önkormányzat és szervezet csatlakozott. Széleskörű összefogás eredménye a fejlesztés. Az első táblákat csütörtökön helyezték ki Balatongyörökön – írja a tvkeszthely.hu.

Masszív akácoszlopra és vízvetővel fedett OSB táblára rögzítik Pele apó ösvényének új információs tábláit, melyek nyelvezete, grafikája kifejezetten a családoknak, gyerekeknek szól. A 19 éve átadott Pele apó ösvénye 38 táblája megérett a felújításra.

Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke: „A Forrásvíz Természetbarát Egyesület jó pár évvel ezelőtt látta, hogy a Pele apó tanösvény leromlott állapotban van, ezért a Rügyfakadás tavaszünnep rendezvényünknél több éven keresztül célként jelöltük meg a gyűjtést. Most tudtunk eljutni arra a pontra – egyéb összefogással együtt – hogy kihelyezésre, kicserélésre kerülhetnek a táblák.”

Széleskörű összefogás eredménye, hogy kicserélik a régi táblákat. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület a Bakonyerdő Zrt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a két érintett önkormányzat és több vállalkozó felajánlásának az eredménye a fejlesztés.

Hoffmann Pál, a Bakonyerdő Zrt. Keszthelyi Erdészetének igazgatója: „Örömmel teljesítettük a balatongyöröki önkormányzat kérését és biztosítottunk akác oszlopokat a tanösvény felújításához, hiszen a közjóléti feladatok teljesítése számunkra kiemelt fontosságú. Bár ez a tanösvény nem a mi tulajdonunkban, kezelésünkben van, ennek ellenére szívesen segítettük, hogy megújuljon.”

Pele apó ösvénye Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb körútból áll. A térség erdei élőhelyeinek természeti értékeit mutatja be 8,5 kilométeren. Mindehhez Pele Urat, a nagy pelét hívják segítségül. Balatongyörök polgármestere, Biró Róbert  szerint fontos, hogy a környező erdőkben minél több szabadidős lehetőség legyen.

„Én azt gondolom, hogy 2014-ben, amikor szintén Gyenesdiással és Vonyarcvasheggyel közösen megkerestük a Bakonyerdőt, hogy a közjóléti fejlesztéseket megpróbáljuk serkenteni, akkor példaértékű fejlesztés indult el a Keszthelyi-hegységben, kilátók újultak mg és itt, a Bélapi pihenő. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre többen érdeklődnek a túrázás és a természet iránt. Ezek a tanösvények nagyon jó lehetőséget biztosítanak a családok számára, hogy a gyerekekkel végig járva ezeket a tanösvényeket megismerjék az itteni élővilágot, az itteni erdőket.”

A Bakonyerdő Zrt. korszerűsítette a Boroszlán tanösvényt és a Vállusról induló Medvehagyma tanösvényt. A Pele apó ösvényével együtt így a Keszthelyi-hegység mindhárom ilyen attrakciója megújulva várja a kirándulókat, természetjárókat.