Megújul az iskola és mindkét strand Balatonfűzfőn (veol.hu)

Több mint félmilliárd forintot nyert el Balatonfűzfő tavaly pályázatokon, amelyeknek köszönhetően több régóta várt fejlesztés kezdődött el és valósul meg idén. Marton Béla polgármester a Naplónak elmondta, nyugodt évet zártak a településen. Több hazai és európai uniós pályázaton is sikeresen szerepeltek, emellett az önkormányzat több fejlesztést saját forrásból hajtott végre tavaly.

Megújult a Fűz, a Munkácsy és a Lotz Károly utca, a Zombor-köz és a Balaton körúton a járda. Az út- és járdafelújításokra közel 63 millió forintot költött a település 2017-ben. Marton Béla elmondta, a képviselő-testület további utak, így a Nike körút és a Hegyalja út felújítására készíttetett terveket.

A városháza energetikai korszerűsítésére és az épület tetőzetének felújítására közel 150 millió forintot, míg a Vágfalvi Ottó Művelődési Központ és Könyvtár energetikai felújítására mintegy 137 millió forintot nyert el a település európai uniós pályázatokon, s a társadalmi felzárkóztatást segítő projektben is jelentős támogatáshoz jutottak. A térségben nehéz helyzetben élő kisebbségek körülményeinek javítására és a humán szolgáltatások fejlesztésére Fűzfő és négy környező település – Csajág, Királyszentistván, Küngös, Papkeszi – uniós pályázaton mintegy 250 millió forintot nyert el.

A város sikeresen pályázott a Magyar Turisztikai Ügynökségnél is, így több mint hatvanmillió forint támogatáshoz jutott a két helyi strand fejlesztésére. Az elnyert forrásból a Föveny fürdőn és a Tobruki strandon is korszerű beléptetőrendszert alakítanak ki. Emellett mindkét helyszínen kicserélik a strandlépcsőket, valamint felújítják a Tobruki strandon a gyermekpancsolót. A Föveny fürdő bejárati épületének tetőtér-beépítésére szerződést kötöttek egy vállalkozással. A Tobruki strand bejárata előtt bővítették a parkolót, ez a terület a jövőben díszburkolatot kapna.

Az Irinyi általános iskola felújítására 485 millió forintot költhet egy sikeres pályázata után a veszprémi tankerület – mondta Marton Béla.

A testület tavalyi döntései közül a polgármester kiemelte, hogy rendeletben mondták ki azt, hogy felső küszöbértékű veszélyes üzem nem létesülhet a városban. A testület tagjai új településszerkezeti tervet is elfogadtak tavaly, és több külterületi ingatlant nyilvánítottak belterületté. A városban évek óta zavart kelt a bűz, amelyet sokak szerint a királyszentistváni hulladéklerakó okoz. Marton Béla elmondta, amennyiben a következő hónapokban sem változik a helyzet, három környékbeli település polgármesterével együtt nyomatékosítják véleményüket.

Az idei év tervei közül a városvezető kiemelte, a közösségi ház felújítására mintegy tízmillió forintot fordíthatnak. Hozzátette, a strandok felújítása tavasszal befejeződik, és elindulhat több beruházás, továbbá reményét fejezte ki, hogy a még el nem bírált pályázatok esetében kedvező döntés születik.