Megújul az egykori veszprémi Ruttner-ház (MTI)

Hostel, kávézó és a börtönmúzeum fogadóközpontja kap helyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával, mintegy 1,3 milliárd forintból megújuló veszprémi Rutter-házban – közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az egykori várbörtön épülete alatt, a veszprémi Jókai Mór utcában álló, U alakú ház több generáción keresztül volt a vagyonos Ruttner kereskedőcsalád otthona, és 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll.

Emlékeztettek: januárban kötött háromoldalú megállapodást a városi önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Veszprémi Törvényszék, ez az épület rekonstrukciója mellett a várbörtönmúzeum fejlesztését, illetve a Várkert felújítását is érinti.

A közleményben idézték Navracsics Tibort, a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztost, aki a Ruttner-házba tervezett szálláshelyek mellett az ikonikus épület közösségi színtéré válásának jelentőségére mutatott rá.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a hostel funkciót üdvözölte, amely hozzásegíthet ahhoz, hogy Veszprém ismét az iskolások, a fiatalok turisztikai toplistájára kerüljön.

Porga Gyula a város kormánypárti polgármestere úgy fogalmazott: a leromlott állapotú Ruttner-ház megújítása azt a célt szolgálja, hogy valami újat hozzátegyenek a városhoz és továbbépítsék az elődök hagyatékát.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a közlemény szerint Veszprém új aranykorának nevezte a mostani időszakot, amikor a Modern városok programnak és az EKF-programnak köszönhetően egyre több épület újulhat meg a városban.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzést egy veszprémi cég, a Kuti és Fia Kft. nyerte el, amely a tervek szerint 2022 végére, 2023 elejére készül el a Ruttner-ház megújításával – írták.