Megújul az egykori kórházépület Devecserben (veol.hu)

Vannak jelképes épületek, melyek meghatározóak egy közösség múltjában, elválaszthatatlanok jelenétől, és nagyban befolyásolják annak jövőjét – vallja a Devecser polgármestere. Az egykori kórház is egy ilyen ingatlan, hiszen talán nincs olyan család a városban, amely ne kötődne ezernyi érzelmi szállal az egykori Devecseri Járási Berta Kórházhoz. A korszerűsítés már megkezdődött. Ugyan még rengeteg munka várat magára, de már látszik a fény az alagút végén. Elkészült a főépület és az ahhoz kapcsolódó részek.

Sokan születtek és gyógyultak az intézményben 1910-es megnyitásától egészen 1994-es bezárásáig. Felmenői, szülei az intézmény falain belül születtek, nagyszülei, dédszülei ott gyógyultak. A korszerűsítési munkák ugyan még folytatódnak, de a nyertes pályázat segítségével a főépületet és annak kapcsolódó részeit már megújították – mondta el a veol.hu-nak Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere.

A családsegítő központ elfoglalta az intézményen belül az új helyét. Az intézményvezető, György Anita és csapata az utolsó kiegészítőket, függönyöket, terítőket, felszerelési tárgyakat, sport-és egyéb, az ellátáshoz és a kikapcsolódáshoz szükséges eszközöket is elhelyezték az épületben. A beköltözés során Magyar Károly asztalosmester az új bútorokat szerelte össze, és a fenntarthatóság jegyében elkészül majd a napelemes rendszer. A Városüzemeltetési Kft. a parkosítás munkafolyamatait végzi, amely a mintegy 1000 négyzetmétert és az eltelt 26 évet alapul véve nem kis feladat, mégis kijelenthető: egy álom már a megvalósítás szakaszába lépett.

A polgármester szerint ez az intézmény a városhoz méltó, a járási székhely rangjához, Devecser központi szerepéhez illő, az ellátottjaik és munkatársaik igényeihez és a 21. század elvárásaihoz igazodó, a romokból újraépített, jelképes épületegyüttes. Az 1994-ben bezárt, 2009-ben mindössze egymillió forintért eladott, a 2014-es állás szerint több mint 68 millió forintnyi devizahitel-tartozással és jelzálogjoggal megörökölt, majd 2015-ben a banktól ötmillió forintért megváltott egykori kórházunkban a közel 200 millió forintnyi (ebből 120 millió 600 ezer forint uniós forrás) ráfordítás eredményeként körvonalazódik egy reményeik szerint páratlan szépségű és színvonalú városi szociális alapellátó központ.