Megújul a tapolcai gimnázium (veol.hu)

Több mint 289 milliós támogatás fedezi a Batsányi János Gimnázium épülete energetikai felújítását. Ebből megvalósul a külső nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, az energetikai korszerűsítés jegyében a radiátorok cseréje.

 

Az épület lapos tetejére egy újabb kis, nem beépíthető, enyhe hajlásszögű tető épül. Mivel a gimnáziumnak két épületszárnya van, a főépület háromszintes, a tornatermi szárny kétszintes, a költség nagyságrendjét magyarázza, hogy a nyílászárók cseréje

– A felújítás során a vízvezetékek és belső burkolatok nem újulnak meg, de rendkívül fontos és nagy jelentőségű előrelépés ez is. Nemcsak azért, mert ma nem gazdaságos és költségtakarékos a fűtési rendszer az épületben, hanem azért is, mert befolyásolja az intézmény külső képe az iskola iránti érdeklődést. Az iskolaválasztásnál gyakran találkozunk szülői és tanulói vélemény formájában azzal, hogy egy korszerűbb, modernebb épület nagyobb vonzerőt jelent. Reméljük, hogy a tankerület által már elindított, előkészítő szakaszban tartó belső felújításra is lesz lehetőség hamarosan pályázati támogatással. Így lenne komplett egész mindaz a munka, ami 2018 első féléve végén elindul. A burkolatok, a folyosók, lépcsők ötvenévesek, és egy kivétellel a vizesblokkok felújítása is fontos. Helyhiánnyal nem küszködik a gimnázium, bár növekedett a tanulói létszám az előző évekhez képest. A két 9. osztály meglehetősen magas létszámmal, 33–34 fővel működik, míg a korábbi években 24–27 fős osztályok voltak. A növekedés lassan indult el, következetes, szisztematikus munka eredményeképpen. A beiskolázási tevékenységben sok energiája, ötlete, ideje fekszik a nevelőtestületnek – mondta Varga Tiborné igazgató.

Hozzátette, hogy az épületben a szabad helyiségek csaknem teljes kihasználás alatt állnak, hiszen sok a nyelvi csoportbontással érintett óra. – A nyelvvizsga- és érettségi eredmények – amelyeket az elmúlt évtizedben fel tudtunk mutatni – hátterében az áll, hogy a csoportbontásban oktatott nyelv húzóágazat és rendkívül eredményes.

Az iskola szülői szervezete közösségi ülőbútor vásárlásával segített, hogy az intézmény otthonosabb legyen a diákok számára. 450 ezer forint értékben vásároltak egy négyelemes, fiatalos ülőbútort a kisaulába. A szervezet aktivitására a következő időkben is számít az intézmény, az iskolai programok, például a szalagavató szervezésében. A szülőktől az intézmény sok támogatást kap, az összegek felhasználásával tudja segíteni a tanulók környezete szépülését, a tanulmányi versenyek díjátadóira való utazási költségek csökkentését.