Megújul a Pele apó tanösvény Balatongyörökön (zaol.hu)

Hagyományosan természetvédelmi célokra fordítja a szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület ba Rügyfakadás, Tavaszünnepen szervezett gyűjtés bevételét. Idén a már megkezdett munkára, a balatongyöröki Pele apó tanösvény rendbetételére gyűjtöttek.

Nemcsak a Föld napját ünnepelték a tavaszköszöntő rendezvényéven a napokban, hanem a Rügyfakadás, Tavaszünnepet szervező Forrásvíz Természetbarát Egyesület húszéves évfordulóját is.

Felvezetésként pénteken a gyerekek erdei iskolai programban vettek részt. Szombaton az óvodások Szentes Szilárd geotúra-vezetővel tettek sétát az erdőben, közben a település utcáin felvonult és fegyverzeti bemutató tartott a III. Szegedi Honvéd zászlóalj és az Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium, őket Csepel teherautón kísérte a keszthelyi BOOMBAtucada együttes. A Nagymezőre érkező érdeklődőket huszárkonyha és geológiai séta várta.

Másnap, az ünnepélyes megnyitón Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke köszöntője után Gál Lajos polgármester, Berdán László, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnöke, a 30 éves Lepke túra alapítója, id. Kalapos István, a Meteor Természetbarát Szervezetek Országos Szövetsége Keszthelyi Szervezetének egykori elnöke, Csányi Zoltán, az 5 éves Magyar Vándor Klub elnöke és Vass László, a 20 éves Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület elnöke mondta el ünnepi gondolatait az együttműködésről.

Gálné Németh Ildikó úgy fogalmazott, hogy a 20 esztendő alatt megismert természetbarát, planétás és természetvédelmi tevékenység a Keszthelyi-hegységben és kelet-zalai együttműködésként is kimagasló siker. Az idei gyűjtésről szólva kiemelte, hogy a balatongyöröki vállalás – a Pele apó tanösvény rendbetétele – nem példa nélküli az egyesület részéről, hiszen három éven keresztül a térségi mandulafásításban is támogatták a gyenesi civilek a szomszédokat.