Megújul a desedai arborétum és a Kereki vár környéke (sonline.hu)

Száznyolcvan millió forintból épülnek turisztikai látványosságok a SEFAG Zrt. területein. A megyében három helyszínen, hét beruházás valósul meg 2020 őszéig. A fejlesztések a Desedát, Kerekit és Balatonberényt is érintik.

Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője a sonline.hu kérdésére elmondta: a somogyi beruházások annak a három és fél milliárd forintos fejlesztésnek a részei, amelyből az országban 217 helyszínen, 354 projekt valósul meg. A beruházásokat a MTSZ koordinálja együttműködve 12 erdőgazdasággal, köztük a SEFAG Zrt.-vel is. A fejlesztések célja, hogy népszerűbbé tegyék a természetjárást – hangsúlyozta Németh Csaba.

– A kerékpáros turizmus is fellendülhet a fejlesztések után – fogalmazott Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. közönségkapcsolati osztályvezetője. – A Kereki vár a térség egyetlen megmaradt kővára, ami nagy érték, viszont nehezen megközelíthető és nincs olyan sétány körülötte, ami élvezhetővé tenné a látogatását. A pályázat keretében ezért utat építünk a várhoz, valamint a rom köré egy faszerkezetű sétányt és pihenőteraszt, ami meggátolja, hogy bárki felmászhasson a várfalra. Balatonberény határában megépül a Somoshegyi kilátó. Ez egy 15 méter magas faszerkezetű épület, amelyen magaslati teraszok lesznek, így például piknikezni is lehet majd a kilátón.

– A legtöbb fejlesztés a Deseda tó északi felében lesz – folytatta Ihárosi Péter. – A legfontosabb, hogy a félszigetet és az arborétumot megközelítő Szunyog-híd teljes egészében megújul. Ez egy 108 és fél méter hosszú akadálymentes híd lesz. Készül egy másik, ötven méteres gyalogos híd is, ami a jelenlegi 67-es nyomvonal felett ível majd át. Az arborétum legmagasabb pontján a balatonberényihez hasonló kilátó épül, illetve a már meglévő madármegfigyelő körül létesül egy úszósétány, ahonnan a vízi élővilágot lehet még jobban megismerni – tette hozzá.

A nevelés a cél
Néhány évvel ezelőtt döntött úgy az ENSZ közgyűlése, hogy március 21-ét az erdők világnapjává nyilvánítja. Erdős területből egyébként Somogyban nincsen hiány, a megyében mintegy 180 ezer hektár erdő található, ebből a SEFAG Zrt. csaknem 80 ezer hektárt kezel, ami száz százalékban állami tulajdonú. Ezzel az ország harmadik legnagyobb erdőgazdálkodó társasága.

Ihárosi Péter az erdők világnapjához kapcsolódva elmondta: az idei események fő gondolata az erdők és az oktatás kapcsolata, amelyben a SEFAG Zrt. régóta elkötelezett. Az erdőgazdaság ugyanis komoly gondot fordít arra, hogy a környezeti nevelésben szerepet vállaljon. Ezért is alapítottak az elsők között erdészeti erdei iskolát Sziágyon, amelyet évről-évre egyre többen látogatnak, de a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpont és a Zselici Csillagpark is ezt a célt szolgálja – fogalmazott Ihárosi Péter.