Megugrott az őszi vendégforgalom a szálláshelyeken (vg.hu)

Szeptemberben a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el, ezáltal a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – közölte ma a KSH. Az első három negyedév mérlege: 7 százalékkal kevesebb belföldi vendégéjszaka, és 13 százalékkal több külföldi a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. A szeptemberi forgalom a turisztikai ügynökség adatai szerint rekorddöntő, meghaladja a pandémia előtti értéket.

A vendégek száma összességében 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken szeptemberben – derül ki a KSH ma reggel közzétett mai gyorsjelentéséből melyet a vg.hu idézett.

A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 3,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Szeptemberben 762 ezer belföldi vendég közel 1,7 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ahol a belföldi vendégek száma 0,6 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A  kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendéget és 1,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ennek 67 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldi vendégéjszakák száma 1,4 százalékkal nőtt 2022 szeptemberéhez mérten.

Mindeközben a külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett  az előző év azonos hónapjához képest.

A turisztikai szálláshelyekre érkezett 663 ezer vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 500 ezer vendéget és 1,3 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendégéjszakák száma 21 százalékkal bővült 2022 szeptemberéhez mérten.

A külföldi vendégforgalom 57 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 13 százalékos részesedéssel.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 55 milliárd forint volt, ez folyó áron 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával szeptemberben folyó áron 5,9 százalékkal kevesebbet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Idén január és szeptember között az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 1,2 százalékkal több, összesen 32,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 7,0 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (17,4 millió, illetve 15,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken az első három negyedévben.

Tavaly szeptemberhez képest az idei ősz első hónapjában közel 10 százalékkal többen fedezték fel Magyarország tájait – hangsúlyozta a KSH mai gyorsjelentéséhez időzítve a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott közlemény.