Megtorpanhat a balatoni ingatlanpiac (Lakáskultúra)

A balatoni ingatlanpiac helyzeti is hasonlóan alakul, mint az országosé: a magyar tengerhez is elértek a lassító tényezők. Ráadásul épp egy nagy áremelkedési hullámon van túl a déli part ingatlanpiaca, mely után menetrendszerűen megjelenik a kivárás. Ugyanakkor árcsökkenést sem tart valószínűnek a szakértő.

 

Természetesen a balatoni ingatlanpiacot is érintik azok a változások, amelyek az országos ingatlanpiacon is éreztetik hatásukat – mondta el a Lakáskultúrának Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. Ezek közé sorolható a háború okozta bizonytalanság, az infláció, a rezsiváltozások és a hitelek drágulása.

Emellett azonban egy másik jelenségre is felhívta a figyelmet a szakértő. Megfigyelései szerint a Balatonnál körülbelül három-négy évente az átlagosnál meredekebb áremelkedés alakul ki. Melynek hatására a kereslet megtorpan. Azaz a vevők egy-egy nagyobb drágulási szakasz után kivárnak. Vizsgálják a piacot, hogy buborék alakult-e ki vagy reálisnak tekinthető az árak növekedése. Az ezt követő évben aztán ismét elkezdenek vásárolni, immár magasabb árakon.

Krausz Gábor szerint ez az év is olyan, amikor a jelentős mértékű áremelkedés után a vevők egy időre visszavonulót fújnak. Amit csak fokoztak a már korábban említett, országosan jelentkező tényezők. De, mint mondta, érdemes a balatoni ingatlanpiacot kettéválasztani lakóingatlanokra és nyaraló-ingatlanokra.

A lakóingatlanok vásárlói esetében az a jellemző, hogy többnyire hitelre vásárolnak, az élethelyzetük változása miatt költöznek, alapvetően kisebb lakásból nagyobba, vagy lakásból házba. Ők most kevésbé bátrak, így olyan ingatlanokat keresnek, amelyeket hitel nélkül, vagy legalábbis a korábban tervezettnél jóval kisebb kölcsön segítségével is meg tudnak vásárolni. Ennek eredményeként a balatoni lakóingatlanok piacán visszaesett az adásvételek száma.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan szintén nekik köszönhetően lendületbe jött a vidéki ingatlanok piaca, ahol áremelkedés is megfigyelhető. Míg Siófoktól 10-15 kilométer távolságban pár éve még 20 millió forintért lehetett megvásárolni egy felújítandó, 100 négyzetméter körüli családi házat, ma ugyanezt 39 millió forintért kínálják.

A nyaralót vásárlók csoportját is két részre lehet osztani: az egyikük saját részre vásárol, a másik befektetésként. A nyaraló-ingatlanok vásárlói is keresgélnek most, de magasnak tartják az árakat, illetve ők is óvatosak, így inkább nem vágnak bele hitelfelvételbe. A szakértő várakozásai szerint ugyanakkor a piac hamarosan visszatérhet a megszokott kerékvágásba, ha további negatív változás már nem következik be.

Úgy véli egyébként, hogy a balatoni ingatlanpiac miatt nem kell aggódni, hosszú távon mindenképpen jól teljesít, hiszen a 2000-es évek elején indult nagyobb vízparti beruházások esetében még jellemzően 300 ezer forintos négyzetméterárakkal találkoztunk – melyet egyébként soknak tartottak a vevők -, ezek mostanra 2 millió forint környékére emelkedtek. Ez pedig azt jelenti, hogy minden évben több mint harmadával nőtt ezeknek a partmenti ingatlanoknak az értéke.

Krausz Gábor szerint arra nemigen lehet számítani, hogy a közeljövőben a balatoni ingatlanpiac árai csökkenni fognak, hiszen erre korábban sem volt példa. Ráadásul az 5 százalékos áfa meghosszabbítása is megnyugtatta a beruházókat, melyre egyébként nagy szükség volt – tette hozzá.

Összességében tehát úgy látja, hogy bár az elmúlt egy év során nagyot emelkedtek az árak a balatoni ingatlanpiacon, ezek alacsonyabbak már nem lesznek, legfeljebb stagnálás várható csak, illetve az alkuk nőhetnek 5-10 százalék körül szintre néhány ingatlantípus esetében. Ezt persze a befektetők még ki is használhatják, hiszen érezhető, hogy sokan vannak most, akik a jelentős mértékű infláció mellett ingatlanba menekítik a pénzüket. Ha megnyugszik a piac, akkor az árak emelkedése tovább folytatódik – tette hozzá Krausz Gábor.