Megtisztul a tihanyi Kenderföld a hulladéktól (Tihanyi Visszhang)

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal határozatban kötelezte a Félsziget Resort Kft-t, hogy a  Kenderföldeken felgyülemlett építési illetve bontási hulladékot a jogszabályi előírásoknak megfelelően szállítsa el. A húszhektáros területen, amely hosszú ideje tulajdonképpen szemétlerakó hely volt, jelenleg már javában folynak a munkálatok – írja a Tihanyi Visszhang.

A kormányhivatallal és Tihany önkormányzatával történt korábbi egyeztetések során kérés volt a Társaság-felé, hogy a munkálatokat lehetőség szerint ne a balatoni üdülő szezonban végezzék, továbbá a hulladékkezelésre jogosult szakcégek kiválasztása és tendereztetése is egy hosszabb időszakot átölelő folyamat volt.

Az ingatlanon lévő hulladék kezelését szeretnénk maximálisan az előírt jogszabályoknak megfelelően kezelni. Ennek érdekében számos szakembert bevontunk a munkálatokba, amelynek megkezdéséről a helyi civil szervezetet is értesítettük. A munkálatok teljesítéséhez kapcsolódóan fakivágási feladatokat is el kell végeznünk, az erre vonatkozó engedélyeket az illetékes hivataloktól megkaptunk, tehát a fák kivágása is jogszerűen történik

– válaszolta a lap kérdésre a Félsziget Resort tulajdonostársa, Nyíri Viktor.

A beruházó cég elsődleges célja a terület hulladékmentesítése, ennek részeként, az ott található, erre alkalmas hulladékokat helyben felhasználható termékekké alakítják, ez által jelentős mennyiségű hulladékból, hasznosítással, másodnyersanyag állítható elő.

Természetesen a területen található lakossági hulladékot és kis mennyiségű veszélyes hulladékot nem lehet helyben hasznosítani, ezeket a megfelelő engedélyekkel és tapasztalattal rendelkező szakcégek szállítják el, az erre alkalmas lerakótelepekre, Balatonfűzfőre és Inotára.

A helyben hasznosított hulladék-kezelést a törvényi előírások szerint végezzük, a hazai Országos Hulladékgazdálkodási Terv irányelveit is szem előtt tartva, egyben a körforgásos gazdaságra
vonatkozó uniós cselekvési terv célkitűzésit is teljesítve. Hangsúlyozom, hogy a szemétlerakóba történő elszállítás jóval nagyobb környezeti terhelést jelent, mint a helyben történő hasznosítás. A hulladék elszállításának igyekszünk a lehető legközelebb található befogadópontokat választani, ezzel is csökkentve a fuvarozásból származó többlet környezetterhelést

– fogalmazott Nyíri Viktor, aki hozzátette: a feldolgozott hulladékok akkreditált környezetvédelmi
mintavétele és laborvizsgálata szintén a cég által megbízott független szakértők és cégek feladata, melyeket az illetékes hatóság ellenőriz, így csak olyan hulladékot hasznosítanak helyben, amely a másodnyersanyagként történő felhasználás szigorú kritériumainak megfelel.

A Kenderföldeken felgyülemlett hulladékok elszállítása várhatóan április végéig befejeződik írja a Tihanyi Visszhang.