Megtartják szombaton a Balaton-átúszást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának időjárás-előrejelzése alapján – a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitány egyetértésével – a szervező bizottság úgy döntött, hogy a 37. Lidl Balaton-átúszást 2019. június 29-én, szombaton megtartják. Az úszók Révfülöpön rajtolnak, majd Balatonbogláron érnek célba. 

Fotó: www.facebook.com/balatonatuszas

Az esemény napján reggel a Balatonnál még megélénkülhet az északi/észak-keleti szél, mely 20 km/óránál erősebb is lehet, majd napközben csökken a szél erőssége, a későbbiekben gyenge, változó irányú légmozgás várható – áll a szervezők által a Facebookon közzétett bejegyzésben.  A víz a reggeli órákban hullámzó lesz – a tó közepén észak-kelet-délnyugat irányú hullámmozgás várható. A hullámzás a szél csökkenésével később várhatóan megszűnik. A víz hőmérséklete reggel 24, délután 25 Celsius-fokos lesz.Szombaton napos, száraz idő várható, a levegő hőmérséklete reggel 21, délután 27 Celsius-fok körül alakul.

Felhívják a figyelmet, hogy a hullámzó Balatonban biztonsággal úszni nyílt vízi tapasztalatot igényel – nem biztos, hogy az uszodai körülmények ismerete elég. Arra kérnek minden résztvevőt, hogy a vízbe szállás előtt mérlegelje: úszásmúlt/úszástudás alapján alkalmas lehet-e arra, hogy szeles időjárási viszonyok között ússza át a Balatont. 

Az úszófolyosó mentén 50 méterenként vitorlások állnak majd.  A reggeli élénk szél miatt a rajt legkorábbi időpontja 8 óra, mely adott esetben későbbre is tolódhat. 

A 37. Lidl Balaton-átúszáson az első 10 000 induló tud vízbe szállni. Az előjelentkezés nem biztosít garantált indulási helyet az eseményen. Az első 10000 indulót az úszáshoz szükséges karszalag átvételének sorrendjében határozzák meg, melynek feltétele a nevezés és az érvényes orvosi igazolás.