Online tartják meg a balatoni Víz Világnapi Konferenciát

A szervezők tartva korábbi ígéretüket, az internet segítségével megtartják a Balaton Régió március 24-re tervezett, majd a járványügyi intézkedésekkel összhangban elhalasztott siófoki Víz Világnapi Konferenciáját április 9-én csütörtökön.  A konferencián való online részvételhez internet eléréssel rendelkező desktop/laptop számítógéppel vagy okostelefonnal kell rendelkezni.

Az ingyenes konferencia szervezője Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

A konferencia címe:  Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban

A konferencia időpontja: 2020. április 9.

A konferencián való részvétel lehetősége: online

A részvételi szándékot a saját email-cím elküldésével lehet jelezni legkésőbb 2020. április 6-ig a bftprogramok@balatonregion.hu email címre. Ezt követően tudják megküldeni a szükséges útmutatót az online rendszerhez való csatlakozásról.

 

VÍZ VILÁGNAPI KONFERENCIA A BALATON RÉGIÓBAN

Tervezett Program:

9.30 – 10.00    Online rendszerhez való csatlakozás

10.00 – 10.05   Konferencia megnyitása és köszöntő

10.05 – 10.25   A 2019. évi Budapesti Vízvilágtalálkozó eredményei az előttünk álló 3 év tervezett tevékenységei (2022. évi Vízvilágtalálkozóig), előadó: Heincz Balázs főosztályvezető, Külügyi és Külgazdasági Minisztérium

10.25 – 10.35  A Balaton Kiemelt Térség hosszútávú fejlesztési koncepciójának tervezése, kitekintéssel az integrált vízgazdálkodásra, előadó:

Dr. Molnár Gábor ügyvezető igazgató, Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

10.35 – 10.50   EU Víz keretirányelvének végrehajtási tapasztalatai a Balalon vízgyűjtő területén, vízgyűjtőgazdálkodási tervezés aktuális feladatai, előadó: Országos Vízügyi Főigazgatóság (egyeztetés alatt)

10.50 – 11.20   A tó vízgazdálkodási szolgáltatásainak hosszú távú biztosítása érdekében szükséges feladatok, vizsgálati eredmények és tervezett fejlesztések, előadó: Országos Vízügyi Főigazgatóság (egyeztetés alatt)

11.20 – 11.40 A klímaváltozás vízminőségre gyakorolt hatásainak vizsgálata, mezokozmosz kísérletek eredményeinek bemutatása, előadó: Dr. Jordán Ferenc igazgató, MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet

11.40 – 12.00 Kérdések, hozzászólások

12.00 – 13.00 Ebédszünet

13.00– 13.20   A Balaton külső tápanyag-terhelésének jellemzői, hatása a tó vízminőségére különös tekintettel a klímaváltozásra (villámárvizek, felszín borítottságváltozása, stb.), előadó: Dr. Clement Adrienne egyetemi docens, BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék

13.20 – 13.40   Kék-zöld infrastruktúra tervezése településfejlesztési szempontból, előadó Dr. Buzás Kálmán egyetemi tanár, BME Víziközmű és Környezetmérnöki Tanszék

13.40 – 14.00   A DRV Zrt., mint felelős víziközmű szolgáltató válaszai a klímaváltozás kérdéseire, kiemelten a Balaton térségében, előadó Krizsán György fejlesztési főmérnök, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

14.00 – 14.20   Az üzleti szféra kezdeményezései, lehetőségei a vízkészletek megőrzése az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelése érdekében, előadó Balogh Levente elnök, Szentkirályi Magyarország Kft.

14.20 – 14.40   Kérdések, hozzászólások

14.40   Konferencia zárása

 

A rendezvény célja

A Balaton Kiemelt Térség területi fejlődése, a terület- és gazdaságfejlesztés hatékony területi irányítása, az okszerű és takarékos területhasználat, valamint a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság egyensúlyának megőrzése kiemelten fontos feladatok.

A balatoni táj, a tó és a parti sáv szakszerű kezelése összetett feladat. Vízvédelmi, élőhelyvédelmi, nádgazdálkodási, tájkép-megőrzési
célok és intézkedések mellett megje¬lennek a közösségi és turisztikai fejlesztések igényei is. A vízparti táj kezelésének alapfeladata, hogy
miképp lehetne feloldani a természet/környezet jó ökológiai állapotban tartása és az emberek vízhasználati igénye között fennálló ellentéteket.

A rendezvényünk célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a vízgazdálkodást érintő nemzetközi tevékenységekről, a vízgyűjtőgazdálkodási tervezés aktuális feladatairól, a tó meder állapotával kapcsolatos legújabb vizsgálatok eredményeiről, a Balatont érő tápanyagterhelésről, a klímaváltozás vízminőségre, vízkészletre gyakorolt hatásairól, a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról.