Megszüntetik a közös balatoni vonat- és hajójegyet (hvg.hu)

A tapasztalatok valóban azt mutatták, hogy a Balaton Mix nem volt túl elterjedt, de ez leginkább azért volt, mert az emberek egyszerűen nem tudták, hogy létezett – írta a hvg.hu a  vonatokra és hajókra egyaránt használható kedvezményes jegy 13 év utáni megszüntetésével kapcsolatban.

A kombinált jegy megszüntetéséről a MÁV-Start és a Balatoni Hajózási Zrt. döntött, mert tapasztalataik szerint a befektetett energiák és a promócióra fordított összegek a két cég közös kiértékelése alapján nem hozták meg az elvárt eredményt – a balatontipp.hu-nak adott nyilatkozat szerint.

A tapasztalatok valóban azt mutatták, hogy a Balaton Mix nem volt túl elterjedt, de ez leginkább azért volt, mert az emberek egyszerűen nem tudják, hogy létezett. Elsősorban a Budapestről a Balatonra vonattal utazóknak, majd ott hajóval és vonattal továbbkirándulóknak érte meg, de az utasok ezzel a lehetőséggel legtöbbször már a Balatonra lejutva, a hajóállomáson szembesültek először.

Ami a legabszurdabb az egészben, hogy a megszüntetés mögött legfőbb érvként a vasúttársaság dolgozóinak panaszkodása állhatott, a pénztárosokat egész egyszerűen idegesítette, hogy nem tudják, hogyan kell a jegyet kiadni. Magunk is hallottunk olyan esetről, hogy még a kelenföldi jegypénztár dolgozói sem tudták, mi is az a Balaton Mix, és hogyan kell azt előállítani.

Pedig a Balaton körül utazók számára a tömegközlekedés vonzóvá tételének a legegyszerűbb, legolcsóbb és leghatékonyabb módja egy olyan Nyugat-Európában már elterjedt zónaalapú tarifarendszer bevezetése lenne, amelyben a jegyek adott távolságra minden szolgáltató járművére érvényesek lennének, és persze a menetrendeket is össze kellene hangolni. De mint látjuk, a magyar közlekedési szolgáltatók még egyáltalán nem tartanak ezen a szinten, jelenleg az egyetlen ilyen kezdeményezésüket is alternatíva nélkül megszüntették – olvasható a hvg.hu hírportálon.