Megszűnik a veszélyeztetett madárfajok egyik mentsvára Tapolcán (veol.hu)

A turákófélék különleges, s egyben ámulatba ejtő, kecses, könnyed mozgású, színes afrikai madarak. Eredeti élőhelyükön – számos más állatfajhoz hasonlóan – drasztikusan fogy a létszámuk, ami akár a kihalás veszélyét is magában hordozza.

 

A turákók tenyésztése élőhelyükön kívül nem egyszerű feladat, a nagy helyigény, a változatos gyümölcs-, zöldség-, eledel szükséglet és az egymás felé megnyilvánuló agresszió miatt. Ezért figyelemre méltó, hogy a tapolcai Pócsi Bélánál immár negyed évszázada újabb és újabb fiókák látják meg a napvilágot.

Az első kis jövevény egy vörösbóbitás turákó volt 1995-ben. Így fordulhatott elő az is, hogy ő, a magyar tenyésztő ajánlott fel több pár turákót az Angolai Köztársaságnak, ahol ez a madárfaj őshonos. Vajon mi a titka annak, hogy az otthon kényelmét is madarainak áldozó tenyésztő számos magas szakmai elismerést ért el a nemzetközi porondon és egyedüli magyar tagja az összesen kilencven tagot számláló Nemzetközi Turákó Szövetségnek, ám saját városában, régiójában mégsem kapott lehetőséget arra, hogy megmutassa mindazt, amit tud. Számos világversenyen értek el szép eredményeket madarai, rengeteg írás jelent meg tőle különböző hazai, külföldi szakmai lapokban, sőt olyan bravúrra is képes volt, amelyre senki más. 2009-ben Tapolcán egyedül rendezett kiállítást 207 saját madár felvonultatásával. Azóta sem történt hasonló. A kérdés ma mégis az, hogy vajon meddig tudja még fenntartani mindezt? Marad-e nyoma annak, amit ő létrehozott, vagy a sírba viszi az egészet? Páratlan teljesítmény áll mögötte, a szakma minden létező elismerésével, ám ma mégis a múló idő szorításában telnek napjai.

Tapolcán és környékén, szakmai berkekben pedig nemzetközi szinten is elismert díszmadár-tenyésztő életcélja volt egy madárpark létrehozása. Pócsi Béla erről gyakran beszélt, volt idő, amikor hajszálnyira állt a megvalósítástól. Ám elképzelése, amely minden bizonnyal a város és a térség idegenforgalmát is alapvetően lendíthette volna fel, mostanáig, azaz 2021-ig nem valósult meg.

A további részletek itt találhatók.