Megszűnik a belvízveszély Balatonmáriafürdőn (Somogy TV)

Évtizedeken keresztül komoly problémát jelentett Balatonmáriafürdőn a belvíz. Egy most induló projekt ezeket a gondokat fogja orvosolni. Szerdán ünnepélyes keretek között adták át az építőknek a munkaterületet.

A Rákóczi, a Vilma, a Dózsa György utca, valamint a Gróf Széchenyi Imre tér vízelvezető rendszere is megújul a közeljövőben Balatonmáriafürdőn. Erre pedig nagy szükség van, hiszen a nagy mennyiségű csapadék gyakran okoz gondot a településnek ezen részén.

Korábbi években főleg extrém időjárás esetén volt nagy probléma, de ettől függetlenül is okozott gondot az átereszek problémája. Eliszaposodtak a régi árkok, és a Balaton, mint befogadó, hogy ha nagyon magas volt a vízállása, akkor nagy gondjaink voltak a vízbefogadással- mondta a Somogy Tv Híradójában Galácz György polgármester.

A korábban kiépített gyűjtőhálózat a külterületről érkező és a belterületre hullott csapadékot ugyan összegyűjti, a tovább vezetése azonban ezen a szakaszokon nem biztosított. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 312 millió forintból azonban teljesen megújul a csatornahálózat. Az elavult, régi rendszer helyett egy sokkal korszerűbb biztosítja majd a vízelvezetést a településen.

A projekt nyitórendezvényén Móring József Attila a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy több település vízelvezetése is megoldódik a közeljövőben TOP-os forrásokból.
A Balatonnak és a Balaton ezen térségének, ide értve Balatonfenyvest és Balatonkeresztúrt is, kiemelt szerepet kell kapnia és kiemelt lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ezeket a problémákat megoldjuk. Nem csak a jelentős turistaforgalom miatt, hanem legalább olyan fontos az itt élők érdekében is. Ezért született meg az a döntés, hogy itt Balatonmáriafürdőn 312 millióból, hasonló nagyságrendű összegben Fenyvesen és Keresztúron is, összesen, mintegy 1 milliárd forintból újulnak meg a csapadékelvezető árkok, hálózatok- mondta a képviselő.

Az első ütemben Balatonmáriafürdőn 1045 folyóméternyi csapadékvíz-csatornát és 237 méternyi folyóka csatornát építenek ki 2018 tavaszáig.