Mégsem áll le a Péti Nitrogénművek (vehir.hu)

Kedden reggel még úgy nyilatkozott Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója, hogy a kirótt adóterhek miatt nem tudják veszteség nélkül üzemeltetni a pétfürdői műtrágyagyárat, ezért ott beszüntetik a termelést. Délutánra viszont már egészen más hangzott el a cégtulajdonos szájából – írja a vehir.hu.

Bige László a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója kedden az Agrárszektornak adott interjújában azt mondta, hogy nem csak egy hónapra állítják le a termelést a pétfürdői gyárban, hanem egyenesen beszüntetik. Akkor a döntés okát a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására vonatkozó rendeletettel magyarázta. Ezzel pedig nagy megdöbbenést keltve a környéken élők körében, már csak azért is, mert mindez ezer ember munkahelyét érintette volna.

Kedden délutánra azonban az RTL Híradónak már azt mondta, hogy nem állítják le a termelést és nem bocsátanak el ezer embert, hanem jogi útra tereli a magyar kormány azon döntését, amellyel megadóztatta az ETS-rendszert, ami Bigéék cégét is érintette.