Megrohanták a somogyi pálinkafőzdéket (sonline.hu)

Egész december alatt már arra tartalékoltak az ügyfelek, hogy az új évben adómentesen főzhessenek kisüstit. A kis szeszfőzdék jól jártak az új törvénnyel, de a nagyobb cégek nem maradéktalanul boldogok.

Az egész január be van táblázva a som-daránypusztai szeszfőzdében, már tavaly lefoglaltak minden időpontot, hiszen a legtöbben számítottak arra, hogy 2021-től adómentes a pálinkafőzés azok számára, akik maximum 86 liter, 50 fokos gyümölcspálinkát állítanak elő – írja a sonline.hu.

Legalább 700 forinttal csökkent a pálinka ára, és az otthoni illegális főzésnek befellegzett, hiszen ha ugyanannyiért lefőzik a gyümölcsöt a hivatalos szeszfőzdékben, mint feketén, akkor inkább oda mennek az emberek, ahol minőséget kapnak

– mondta Pusztai Árpád pálinkafőző. A szezon a vártnál is jobb lett, pedig tavaly tavasszal még aggódni kellett, hogy a fagy miatt lesz-e gyümölcs. A körte, a kései szilva és a szőlő is jó eredményt hozott.

Akik eddig ki akarták kerülni a nettó 835 forintos adót az 50 fokos pálinka literje után, most már azok is profiknál kötnek ki az otthoni pancsolás helyett. Ugyanakkor a kereskedelmi márkáknak nem tesz jót, ha otthon minél több pálinka készül mindenféle ellenőrzés nélkül, ez konkurenciát jelent

– foglalta össze a nagyobb vállalkozások helyzetét Beliczay Zsolt, a Zimek Pálinka Kft. ügyvezetője.

A nagyobb szeszfőzdék esetében a bérfőzés azonban csak kiegészítő tevékenységet jelentett eddig a Balatonnál, ám most a vendéglátóhelyek bezárása miatt kissé megroppantak – fogalmazott.

A nagyobb pálinkafőző vállalkozásoknak az a gondja, hogy a pandémia alatt nem kapnak támogatást az államtól, pedig a hasonlóan károkat szenvedett vendéglátóipari szektorba szállítanak be, tért ki a gondjaikra Beliczay Zsolt. Nekik azonban továbbra is úgy kell foglalkoztatniuk az alkalmazottaikat, mintha minden rendben lenne náluk.

A tárgykörben a Pálinka Nemzeti Tanács javaslatokat fogalmazott meg az Agrárminisztériumnak, de egyelőre még nem kaptak választ. Reményeik szerint a vendéglátóiparhoz hasonló támogatásban részesülhetnek majd. A nagyobb vállalkozások továbbra is a főzés ellenőrzését sürgetik, hiszen a hivatalos adatok szerint a főzőgépek 16 százalékát kapcsolták be, és négy-öt litert főztek rajta eddig az otthon főzők.