Megnyitják Magyarország leghosszabb sífelvonóját Eplényben

Új kétüléses felvonót állítanak forgalomba és megnyitják az 1000 méter hosszú A7-es pályát pénteken Eplényben- tájékoztatta a hirbalaton.hu-t az Intersport Síaréna marketing vezetője, László Márk. A komplexum új parkolóval bővül.

Az új sífelvonó, a „Páros Csillag” maximális szállító kapacitása 1580 fő óránként, és 126 méter szintkülönbséget tesz meg a völgyállomástól a hegytetőig.  Az ünnepélyes megnyitón  Márfi Gyula veszprémi érsek áldja meg a pálya teljes hossza mentén végighúzódó felvonót .

 Az üzemeltető beszámolója szerint az 1000 méter hosszú és 50 méter széles A7-es  pálya kezdőknek és családosoknak tökéletes síélményt nyújt.  A pályán rengeteg a hó, az elmúlt napokban a hóágyúkat az időjárás is tehermentesítette, így  hamisítatlan téli tájjal találkozhatnak az  Eplénybe látogatók.

Hóröplabda országos bajnokság a hétvégén Eplényben

Az 50-60 cm-es hóréteg ideális körülményeket biztosít a  hóröplabda országos bajnokság lebonyolításához, melyet szombaton és vasárnap első alkalommal rendeznek meg Eplényben.

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Ludvig Zsolt főtitkár úgy fogalmazott, fiatal, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakágról van szó.
“Az országos bajnokság győztesei kijutnak a március végi, első Európa-bajnokságra” – mondta a főtitkár, hozzátéve, a hóröplabdázásnak 2026-tól kezdődően az olimpiai részvételre is lehet esélye.
Bánki Ágnes, a strand- és szabadidős röplabda bizottság elnöke kiemelte, fontosnak tartja, hogy a szakágban már most tudnak országos bajnokságot rendezni, mert így nem lesz nagy a lemaradás a nemzetközi mezőnyhöz képest.

 “Ahol a környezeti adottságok megfelelőek, ott már most nagy népszerűségnek örvend a hóröplabda, így nagy öröm, hogy az MRSZ égisze alatt meg tudjuk rendezni az országos bajnokságot” – mondta Bánki Ágnes.
A hétvége egyik résztvevője, Czene Adrienn elmondta, érdekes versenyre számít, mert a hazai játékosok főleg homokon tudtak készülni az országos bajnokságra, így nem tudni, kinek kedveznek majd leginkább a körülmények.
A hóröplabdát ugyanolyan méretű pályán játsszák, mint a strandröplabdát, a szettek azonban nem 21, csak 15 pontig tartanak.
Szombaton a férfiak, vasárnap a nők versenyét rendezik az eplényi síarénában, az Európa-bajnokság március 23-25-én lesz az ausztriai Wagrainban.

hirbalaton/mti