Megnyithatják a leállósávot hétvégenként az M7-esen (magyarnemzet.hu)

Szinte nincs nyári hétvége balatoni óriásdugók nélkül, ám az M7-es sztráda bővítése jelenleg nincs napirenden annak ellenére sem, hogy óránként négyezer autó zúdul az M7-esre hétvégén. Az ellenben elképzelhető, hogy a legzsúfoltabb időszakban megnyitják a leállósávot is a forgalom előtt- olvasható a Magyar Nemzet internetes oldalán.

Évek óta tömegjelenetek játszódnak le az M7-esen pénteken és szombaton a Balaton, vasárnap a főváros felé vezető oldalon a júliusi és augusztusi hétvégéken. A zsúfoltság oka, hogy míg az autópályák áteresztő képessége normál esetben óránként 1200 jármű, és 1700 a még éppen eltűrhető mérték sávonként, a nyári hétvégi csúcsban a pályára felhajtó járművek száma elérheti a négyezret is.

A forgalom országszerte folyamatosan nő évről évre; míg az M1-esen 1995-ben átlagosan húszezer jármű haladt át naponta, addig mára ez a szám egyes térségekben a nyolcvanezret is eléri, a fővároshoz közel a gyorsforgalmi út több helyen is száz százalék feletti kapacitással üzemel. Míg az M0-s déli szektorában 2013-ban 67 ezer jármű haladt át naponta, addig idén év elején már 120 ezret regisztráltak.

A forgalom növekedésére a kormányzat az infrastruktúra fejlesztésével reagál, azonban a sávbővítésnek nemcsak a beruházási források észszerű elosztása szab határt, hanem a közlekedésszervezési szempontok is. Az M7-es bővítése az M0-s és Székesfehérvár között 2016-ban még a tervek között szerepelt, azonban jelenleg nincs napirenden a fejlesztés.

A fő ok alighanem az, hogy az M7-es átlagos éves forgalmi terhelése meg sem közelíti a kritikus mértéket. A balatoni hétvégék száma alig több mint fél tucat, szezonon kívül pedig az út terhelése sokkal szerényebb. A Magyar Közút tájékoztatása szerint az M7-esen az M0-s autóút és Székesfehérvár közötti szakasz átlagos forgalma tavaly mintegy 54 ezer, a Székesfehérvár–Siófok közötti szakaszé pedig 31 ezer jármű volt.

A teljes cikk itt olvasható.