Május végén megnyitja kapuit az egykori Club Aliga kikötője

Lakossági tájékoztatót tartott a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Zrt. a volt Club Aliga 47 hektáros területén tervezett beruházásokról – áll az egykori kormányüdülő új tulajdonosainak szerdai közleményében. Ennek első projektelemeként elkészült a Balatonvilágos Aliga Port, amely 2023 május 31.-én megnyitja kapuit a hajósok előtt.

Az újjáépített aligai kikötő (Forrás: Bayer Zrt. közlemény)

A közlemény további szövege:

A 213 téliesített hajóhellyel rendelkező, új okosmérővel felszerelt E-kikötő a Balaton legújabb kikötőjeként kezdi a nyári szezont. Előregyártott tartószerkezete, járóelemei, és a térkövek a Viastein Kft. biharkeresztesi gyáraiban készültek. Az építés 8 hónap alatt, megfeszített vízi munkavégzéssel történt, speciális vízépítési eszközökkel.

A fejlesztők bemutatták a központi Agóra-tér végleges koncepciótervét, amelyben étterem, delikátesz, szuvenír bolt, borszaküzlet és bár, hajós és horgászbolt és egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet. Ez az új közösségi tér, amely a terület központi része, valamennyi oda érkező számára

egyaránt nyújt majd kulturált kikapcsolódási lehetőséget. Az építmények tervezett természetes anyaghasználata, terepviszonyokhoz illesztése és az áttört építészeti megoldások egyaránt biztosítják a harmonikus, tájba illeszkedő megjelenést. Része ennek a rövidtávú fejlesztésnek még a régi mozi felújítása, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése szem előtt tartva, hogy minden pihenni vágyó megtalálja a számára megfelelő szórakozást.

Bemutatásra került a tervezett közlekedési hálózat, a teljes fejlesztési terület átjárható lesz. A parti sétány megmarad az uszodáig és a déli kikötőmóló teljes hosszában különleges „vízi” sétányként került kialakításra. A Rózsa utca végén közzösségi térként magasparti kilátót és sétányt kíván létesíteni. A fejlesztés során megmaradnak a közparkok, azok nem vállnak beépítetté és nem lesznek felparcellázva.

Az balatonvilágosi magasparton tervezett lakóépület fejlesztés a löszfal szélétől több mint 50 méteres távolságra a csúszólaptól távol, a löszfall állékonyságát semmilyen módon nem befolyásolva kerülne elhelyezésre a talajmechani szakértői vizsgálatok és szakvélemények együttes figyelembevételével. A löszfal „magaspart” alján, egyedi elrendezésben az omlásveszélyes biztonsági zónán kívül kívánja társasházi fejlesztéseit megvalósítani.

A beruházó semmilyen beavatkozást nem tervez a löszfalon, így az sértetlenül magasodhat a Balaton fölé. A beruházó távlati tervei között szerepel még szálláshely kialakítása, a 3 csillagostól az 5 csillagosig.

A fejlesztő löszfalhoz közeli társasház-építési tervei (Forrás: Bayer Zrt. közlemény)

 

Ingyenes lesz az idei szezonban a strand

A közlemény kitér arra is, hogy a beruházó a szezonra ingyenesen megnyitja a strandot június 15-én, továbbá közcélra felajánlott (közel 1 milliárd forint értékű) fejlesztést, amelyek az alábbiak:

  • közcélú gyalogos- és kerékpárút kialakítása,
  • a Rózsa utca burkolatának felújítása és szélesítése,
  • magasparti kilátó és sétány kialakítása,
  • Balatonvilágos településen közintézmények felújítása 50 millió forint értékben,
  • új orvosi rendelőnek is helyt adó 600nm intézmény megépítése az Önkormányzat részére,
  • a község támogatása 100 millió Ft értékben.

A közlemény szerint a fejlesztés megvalósításának társadalmi, gazdasági hatásai is lesznek: munkahelyteremtés, helyi/térségi munkanélküliség csökkentése, nő a helyi ingatlanok, valamint azok bérbeadásának értéke, a helyi vállalkozások számának növekedése, nő a helyi kiskereskedelmi egységek bevétele és az önkormányzat bevétele, emelkedik a térség szolgáltatási színvonala.

 

Az egykori Club Aliga területén a fejlesztő által jelzett utak (Forrás: Bayer Zrt. közlemény)

***

A lakossági tájékoztatón bemutatott anyag megtalálható a balatonvilágosi önkormányzat honlapján, itt pedig rövid filmen is láthatók a tervezett fejlesztések: