Megnyílt Holányi Julianna Pillanatok című kiállítása Balatonalmádiban (veol.hu)

Pillanatok címmel nyílt kiállítás Holányi Julianna alkotásaiból Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A május 3-ig látható tárlat különlegessége, hogy a képek alatt a festményhez kapcsolódó, azt értelmező vagy újraértelmező irodalmi idézetek kaptak helyet. A látogatók Gárdonyi Gézától, Petőfi Sándortól és Kányádi Sándortól is olvashatnak szövegrészleteket.

 

Bati János, az intézmény igazgatója köszöntőjében kiemelte, irányítása alatt ez a 150. kiállítás a kulturális központban.

Burai Gézáné nyugalmazott tisztiklub-igazgató, a Magyar Kultúra Lovagja megnyitójában hangsúlyozta, az alkotó színvilága finom, tájképei és csendéletei ragyognak. Avatott kézzel nyúl a személyes élményekből táplálkozó balatoni és székelyföldi motívumokhoz, tájhoz. Derűje átsugárzik akvarelljein és pasztellképein.

Hozzátette, a festmények összhangban vannak életigenlő szemléletével és nyitottságával. Az erdélyi származású Holányi Julianna családjával 1989-ben költözött át Magyarországra. Az elmúlt évtizedekben közel 140 egyéni kiállításon mutatkozott be, és kétszáznál is többször szerepelt csoportos kiállításon. Elhangzott, a hazai tárlatok mellett a dél-koreai Szöulban és New York-i ENSZ-palotában is kiállították alkotásait. Tusrajzaival több kiadványt is illusztrált.

A tárlaton az alkotó közel nyolcvan festménye látható. A műveken megjelenik a Balaton ezer arca: a tavat különböző évszakokban és napszakokban is megfestette a képzőművész. A tó mellett más megyei helyszínek, például Berhida vagy Tihany is visszaköszönnek. Népszerű témája az erdélyi táj, és több színpompás csendélet is helyet kapott a tárlat anyagában.