Meglepetés a balatoni Iceman Erősember Versenyen (likebalaton.hu)

 
Alig mozgott 2-3 fok fölé a hőmérő higanyszála, az éjszakai mínuszoknak köszönhetően újra összeállt a jég közvetlenül a vízparton február 9-én, az Iceman Erősember Versenyen Balatonlellén. Hét nehézatléta készülődött, hogy összemérje tudását rönkemelésben, 110 kilós bödöncipelésben, farönk cipelésben és dobásban, Thor-kalapács tartásban és hordódobásban – számolt be az eseményről a likebalaton.hu.

Nem csak a nézők vacogtak szombaton délben a balatonlellei Nyugati szabadstrandon, az erősemberek számára is nagy kihívást jelentett a téli verseny.

Az egyik favorit, a 32 éves, 99 kg testsúlyú Gadó András is szaporán melegített a kezdés előtt. Ebben egy videóban mondja el, hogyan kell nekiállni a különleges feladatoknak:

Az Iceman Hungary versenysorozat Salgótarján, Mátraszentistván és Szilvásvárad után érkezett utolsó állomására, Balatonlellére, ahol több versenyszámban is bebizonyították a résztvevők, hogy nem csak erősek, de nagy állóképességük és fájdalomtűrő képességük is van. Ez utóbbira akkor van például szükség, amikor egy 25 kilós Thor-kalapácsot tartanak nyújtott karral maguk előtt mellmagasságban és a közönség számolja a másodpeceket: 34, 35… Na, ilyenkor táncolnak állítólag a versenyzői szemek előtt a csillagocskák.

A bödöncipelés sem akármi, ennek a nagyra nőtt füles bögrének ugyanis 110 kg a súlya és ezzel kell célba futni minél rövidebb idő alatt. A celldömölki Adorján Balázs 10 éve foglalkozik a sportággal, tavaly nem nagyon versenyzett, mert elszakadt a bicepsze… Most hagyok egy kis időt ezt megemészteni, mivel egy nehezen elszakítható izomról beszélünk, de persze semmi sem lehetetlen, ha valaki képes „megszakítani” magát.

Ebből is le lehet mérni, hogy milyen kaliberű, nagyszívű embereket láthatunk egy-egy ilyen versenyen, akik sokszor a munkájuk mellett vállalnak napi edzésmunkát a minél jobb erőnlét megszerzéséért.

– Sajnos fáradtan érkeztem a versenyre, éjszaka egy bálban dolgoztam biztonsági őrként, mondta Adorján Balázs, aki egy teljes évet kihagyott sérülése miatt. Az Iceman Hungary-ra elkísérte felesége és gyermeke, a kicsi babakocsiból szurkolta végig apuka versenyét.

A 110 kg-os, fogás nélküli farönk felemelése a földről sem akármilyen feladat, főként, ha valaki hétszer is képes a vállára venni a vastag törzset. Hrozik “Hulk” Gábornak nagy rutinja van a feladatokban, bár – mint a LikeBalatonnak elmondta –felkészületlenül érkezett a versenyre. Gyakran küzdött légszomjjal a feldatok során, ami egy kórházi kezelés utóhatásának volt betudható, hihetelen koncentrációs képességének és robbanékonyságának köszönhetően még így is megnyerte az egész versenyt.

Nyáron újra visszatérnek Balatonellére az izmos nehézatléták, idén is megrendezik ugyanis a Vízi Erősemberek strandi versenyét – árulta el Vécsei Mihály, a rendezvény főszervezője, aki hozzátette, hogy az Iceman Hungary-t is megtartják újra, egy év múlva várhatóan nemzetközi versenyt láthat majd a közönség.
  1. helyezett: Hrozik Gábor (Hulk) – Dunaújváros
  2. helyezett: Bernáth Tamás – Dunaszerdahely
  3. helyezett: Gadó András – Szombathely