Megkongatták a vészharangot: beruházások veszélyeztethetik a Balaton ökológiai épségét

A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) hallatja hangját, aminek komoly okai vannak. A csütörtök délután az MTI-n keresztül kiadott közleményükben úgy fogalmaznak, megdöbbenéssel értesültek az újabb, környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről a Balatonnál.

Az Ökológiai Kutatóközpont – amelynek része a tihanyi kutatóintézet – közleménye így folytatódik:

“Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából.

A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, leginkább természetközeli partszakaszokat foglalja magában. Ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó – turisztikailag oly fontos -vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd.

A BLI nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelessége a veszély növekvő mértékére figyelmeztetni minden érintettet.”

 

Ellepték az építkezési daruk a partokat

A hirbalaton.hu már többször foglalkozott a témával, miszerint nem biztosított a Balaton kellő öntisztulása elegendő nádas, és beépítetlen, szabad parti rész nélkül, aminek súlyos következményei lehetnek hosszú távon. A tó nyár végi algásodása intő jelnek tekinthető. A tendenciákra jellemző, amiről egy a Balaton-régióban közfeladatot ellátó személy számolt be hírportálunknak: rendszeresen átrepül a Balaton felett, amelynek során pár évvel ezelőtt legfeljebb két-három darab, építkezésekhez használt óriás darut látott a tó körül, idén már 43-at számlált.

Ez látható a Szántód-Tihany között közlekedő kompról (Fotó: hirbalaton.hu)