Megkezdték a siófoki tanuszoda tervezési előkészületeit (siofok.hu)

A Jysk-körforgalomtól keletre, a Bányász- futballpályák mellé tervezett létesítmény tanuszoda lesz, amelynek fő funkciója az úszásoktatás lehetőségének megteremtése a gyerekek számára, de a város apraja-nagyja is igénybe veheti majd, hiszen lesz benne egy kis gyerekmedence mellett egy 25 méteres, 2 méteres mélységű nagymedence, sőt egy kisebb szauna is – tájékoztatott dr. Lengyel Róbert polgármester, aki elmondta azt is: Witzmann Mihály kormánypárti országgyűlési képviselő közbenjárására került Siófok az országos tanuszodaépítési programba.

 

A siófoki polgármester városházi munkatársaival együtt a minap e beruházásról egyeztetett a fővárosban a magyar állam megbízásából a projektet előkészítő Nemzeti Sportközpontok (NSK) illetékeseivel – írja a siofok.hu.

Ezt követően arról adott hírt: míg itt helyben az építési terület önálló telekké nyilvánításának hatósági eljárása zajlik, az NSK az uszodaépület és környezetének tervezési előkészületeit végzi (ez a szervezet csak előkészíti a projektet, a továbbiak finanszírozásához szükséges összeget a kormány biztosítja majd és magát az építési beruházást is az állam egy másik „cége” fogja elvégeztetni). Az uszodát állami forrásból építenék fel, majd a kész létesítményt is az állam üzemeltetné – tehát nem városi tulajdonú és fenntartású lenne –, cserébe viszont Siófoknak közművesített területet kell biztosítani hozzá a város költségvetéséből; ez az összeg 3-400 millió forintra rúghat.

Tehermentes építési telket kell átadni, többek között 6 ezer köbméternyi töltésföldet felszedni és elszállíttatni, kiépíteni minden közműcsatlakozást, az épülethez vezető utat és megfelelő számú parkolóhelyet. Mindezt pedig végül térítésmentesen állami tulajdonba adni. Lengyel Róbert jelezte a fővárosi egyeztetésen: garanciát kér majd arra, hogy amennyiben bármilyen okból mégsem valósulna meg az uszodaépítés, a területet a város ne veszíthesse el.

Ha egyébként a telekalakítás hosszúra nyúló ügyintézése lezárul végre, utána következhet a közműcsatlakozások tervezése, majd kivitelezése. A város idei költségvetésében erre közel 100 millió forintot szántak, a többit jövőre teszik hozzá.